Rijst met zwarte bonen en spiegelei
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 175 gr rijst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
- 1 paprika naar keuze, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
- 1 teen look, gepeld en gesnipperd
- stukje Spaanse peper, ontpit en fijngesnipperd
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 blad laurier
- peper van de molen
- zout
- 1 blik zwarte bonen, gespoeld en uitgelekt
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en diagonaal gesneden
- dagverse eieren
- neutrale olie voor warme bereidingen
- Doe de rijst in een kom en overgiet met water. Spoel de rijst door hem te "wassen" in het water.
- Giet af in een vergiet en was hem in vers water. Blijf dit doen tot het spoelwater helder is.
- Zet de gewassen rijst onder water in de kom.
- Zet een zware pot, type Le Creuset op het vuur en laat de olie warm worden.
- Fruit de uisnippers tot ze glazig en heel lichtjes gekleurd zijn.
- Voeg de paprikablokjes toe en laat ze meegaren.
- Voeg de look toe, samen met de Spaanse peper, komijn, laurier, peper en zout.
- Roer goed om.
- Doe de bonen in de pan en schep om.
- Giet de rijst af en roer hem door de bonen.
- Giet water in de pan tot de rijst 1 cm onder staat.
- Breng de rijst aan de kook, dek af met een deksel en laat de rijst 15 min gaar stomen op een laag vuur.
- Eens het water uitgekookt is, is de rijst gaar.
- Werk af met pijpajuintjes.
- Giet een flinke laag olie van een centimeter in een grote pan.
- Breek de eitjes in de warme olie en laat ze garen.
- Schep de eitjes uit de olie met een schuimspaan en leg ze op de rijst.
Weerhoud jezelf van het openen van het deksel van de pan met rijst. De rijst moet kunnen gaar stomen en telkens jij dat deksel opendoet, ontsnapt de stoom. Vertrouw er op dat de rijst gaar zal zijn in 15 min en dat je het vuur niet te hoog zet.
De olie van de eitjes kan je gewoon opnieuw gebruiken, die hoef je niet weg te gooien.
Reacties