Tagliatelle met kippengehaktballetjes en zure roomsaus

Foto Cathy Van de Moortele
De Aziatische kippengehaktballetjes van verleden week, zijn hier behoorlijk in de smaak gevallen. Ik besloot ze dan nog eens te maken, maar zonder het Aziatische aspect, omdat ik ze wou combineren met verse tagliatelle. Heerlijk toch?

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr kippengehakt
  • 1 ei
  • 60 gr zelfgemaakt paneermeel
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 gr boter
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 350 ml verse kippenbouillon
  • 50 gr zure room
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje paprikapoeder
  • enkele chilivlokjes
  • verse bladpeterselie, fijngesnipperd
  • 50 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 200 gr verse tagliatelle
  • 75 gr diepvrieserwtjes
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst de kippengehaktballetjes: meng het gehakt met het losgeklopte ei en het paneermeel.
  • Kruid goed met peper, zout en oregano.
  • Laat het gehakt 30 min opstijven in de koelkast.
  • Maak 35 balletjes van deze vulling. Ik gebruik hier graag een kleine roomijsschep/koekjesschep voor.
  • Verwarm een grote hapjespan op hoge warmte.
  • Laat de olie warm worden.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden.
  • Zet het vuur zachter en laat de balletjes onder deksel verder garen. 
  • Schep de balletjes uit de pan en hou ze warm.
  • Voeg de boter toe aan de pan en laat ze smelten.
  • Roer de bloem stevig onder de vetstof en schraap bakrestjes van het vlees los.
  • Voeg de bouillon geleidelijk aan toe en laat de saus goed doorwarmen.
  • Verrijk de saus met de zure room.
  • Kruid met peper, zout, paprikapoeder, chili vlokjes en verse peterselie.
  • Ondertussen breng je een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Kook de pasta al dente.
  • Werk de saus af met de Parmezaanse kaas.
  • Roer de pasta onder de saus en voeg ook een pollepel van het pastakookvocht toe.
  • Voeg de balletjes toe.
  • Laat de erwtjes even op temperatuur komen in het pastakookwater en schep ze dan ook in de hapjespan.
  • Warm nog even goed door. Schep de pasta in 2 diepe kommen en serveer.
TIP:

Je kan de erwtjes ook vervangen door gebakken champignons. Bak de champignons dan even aan in de pan eens de balletjes er uit zijn.
Je hoeft niet alle gebakken balletjes terug in de pan te doen. Hou gerust de helft over voor een volgende dag en serveer ze dan bijvoorbeeld met een madeirasaus of eet ze koud bij de boterham.
Je kan ook gewone culinaire room gebruiken ipv zure room.
Zorg dat je kippengehakt dagvers is en dat de balletjes goed gaar zijn. Laat ze echter niet langer bakken dan nodig, zodat ze mooi sappig blijven.


Reacties