Stamppot met spek en rookworst

Foto Cathy Van de Moortele
Een oerhollands gerecht: stamppot. En rookworst, uiteraard. Iets wat wij eigenlijk veel te weinig eten, want het is nochtans heel smaakvol. Met de groenten die ik in huis had, heb ik deze stamppot gemaakt. Omdat er ook nog kippenbouillon was, is dat de smaak alleen maar ten goede gekomen. Zorg dat je plakken spek toch een centimeter dik zijn. Overgebleven stamppot eet je de dag nadien en dan zal hij nog lekkerder zijn.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 plakken spek
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 2 grote wortels, geschraapt en grof gesneden
  • 200 gr knolselder, geschild en grof gesneden
  • 400 gr aardappelen, geschild en grof gesneden
  • 1 prei, schoongemaakt en grof gesneden
  • bouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 rookworsten, in plakken gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olie goed warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak het spek mooi bruin aan beide zijden.
  • Haal het spek uit de pan.
  • Fruit de uien glazig in het spekvet.
  • Voeg de wortelen, selder, aardappelen en prei toe.
  • Giet voldoende bouillon in de pan, tot de groenten mooi onderstaan.
  • Kruid met peper, zout en laurier.
  • Leg het spek en de rookworsten op de groenten.
  • Dek af en breng aan de kook.
  • Zet het vuur zachter en laat de groenten mooi garen.
  • Haal het vlees uit de pan en versnij het in hapklare stukken.
  • Giet overtollige bouillon weg en gooi ook de laurierblaadjes weg.
  • Schik het vlees op de stamppot en dien bloedheet op.


TIP:

Reacties