Zweedse kroppkakor

Foto Cathy Van de Moortele
Geen Zweedse gehaktballetjes, maar wel Zweedse aardappelballetjes met een lekkere, kruidige vulling. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zag een voorbeeldje voorbijkomen op Instagram en ik ben er meteen aan begonnen.

Wat hebben we nodig:
  • 650 gr budgetaardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 250 gr bloem (plus extra indien nodig)
  • vetstof
  • 200 gr ontbijtspek, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 koffielepel allspice
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Stoom de aardappelstukken gaar.
  • Pureer de aardappelen. Ik gebruik hiervoor een pureeknijper of een passe-vite, zodat de aardappelen luchtig en fijn zijn.
  • Meng de gepureerde aardappelen met het ei, de dooier en 200 gr van de bloem. Voeg meer bloem toe als het nodig is, maar voeg niet meer bloem toe dan nodig is, anders heb je zware kroppkakor.
  • Kneed kort tot je een rol kan maken met het deeg. Doe dit op een met bloem bestoven plank.
  • Verdeel de rol in 7 gelijke delen.
  • Ondertussen maak je de vulling.
  • Laat wat vetstof warm worden in een pan.
  • Bak het spek aan tot het vet wegsmelt.
  • Voeg de uisnippers toe en laat ze meebakken tot ze zacht zijn.
  • Kruid met allspice en zout.
  • Giet af en laat het spek met de uien uitlekken op keukenrol.
  • Maak in elke portie aardappelpuree, een putje en schep daarin wat van de vulling. 
  • Vouw het balletje goed dicht, zodat de vulling niet meer te zien is.
  • Breng een pot licht gezouten water aan de kook en zet het vuur dan wat zachter.
  • Voeg de kroppkakor allemaal toe en laat ze zachtjes sudderen tot ze mooi stevig geworden zijn.
  • Serveer de kroppkakor met gebakken, wilde champignons en veenbessen.
TIP:

Laat het water niet te hard koken, of je kroppkakor vallen uit mekaar (zelf ervaren).
Je kan de kroppkakor ook platter maken en ze even opbakken in de pan.

Reacties