Verse vijgen met prosciutto en geitenkaas

Het kleine oventje in mijn Stoves is ideaal voor kleine gerechten met een grootse smaak. Je hoeft maar een klein oventje op te warmen en je kan ook nog eens de grill aanzetten voor een extra korstje als je dat wenst.
Foto Cathy Van de Moortele
In onze tuin hebben we een vijgenboom staan. Het zijn niet de dikke paarse vijgen die je normaal in de winkelrekken ziet, maar lichtgroene vijgen. Het is het eerste jaar dat we echt kunnen genieten van rijpe vruchten en daar ga ik nu ten volle van genieten. 
In onze gemeente hebben we onze eigen geitenboerderij en dan kunnen we natuurlijk niet anders dan genieten van al dat lekkers. Een jonge, verse bûche geitenkaas is ideaal voor dit recept. Laat het smaken!

Wat hebben we nodig:
  • 6 verse rijpe vijgen
  • 1 bûche verse, jonge geitenkaas natuur
  • peper van de molen
  • verse rozemarijn, heel fijn gesnipperd
  • 6 plakjes Italiaanse ham, in de lengte doormidden gesneden
  • een grote handvol rucola, gewassen en gedroogd
  • balsamicostroop
  • olijfolie
  • een handvol pecannoten, getoast in een droog pannetje
  • vloeibare honing
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zet een vuurvast schoteltje klaar (ik heb een gietijzeren pannetje gebruikt), waar de 6 vijgen net in passen.
  • Snij het harde topje van de steeltjes van de vijgen af.
  • Snij de vijgen kruiselings in, maar zorg dat de onderkant nog vast zit.
  • Snij de bûche geitenkaas in 6 gelijke plakken.
  • Snij elke plak in 4 en stop deze stukjes in de openingen van de vijgen.
  • Kruid met peper en rozemarijn.
  • Omwikkel elke vijg met 2 reepjes Italiaanse ham.
  • Zet de vijgen recht in het schoteltje en laat ze in 8 - 10 min warm worden. De ham mag mooi krokant worden.
  • Beleg 2 borden met rucola.
  • Schik op elk bord 3 gevulde vijgen en werk af met vloeibare honing.
  • Strooi de noten over de vijgen.
  • Druppel wat balsamico siroop en olijfolie over het gerecht.
  • Dien meteen op en geef er wat krokant stokbrood bij.
TIP:

Als je geitenkaas te zacht is om netjes te snijden, kan je hem een uurtje in de vriezer leggen.

Reacties