Chow mein met scampi

Foto Cathy Van de Moortele
Thuis zelf Chinees klaarmaken is zo leuk en je hebt meteen eten voor een heel gezin. Deze portie is alleszins genoeg voor 4 personen. Maak het liefst in 2x klaar of je moet een heeeel grote wok hebben. Geen fan van scampi? Kippenblokjes (neem ontboute kippendijen en snij ze in blokjes) doen het hier evengoed.

Wat hebben we nodig:
  • 1 zak scampi (450 gr), ontdooid, van het darmkanaal en de pel ontdaan
  • 125 gr sojasaus
  • 60 gr suiker
  • witte peper naar smaak
  • 2 eetlepels Mirin (of witte wijn)
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 teen look, gepeld en fijngeperst
  • 1 stukje gember, geschild en fijngeraspt
  • 1 koffielepel getoaste sesamolie
  • 1 verpakking (250 gr) Chinese mie
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en in stukken van 2 cm gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en diagonaal gesneden
  • 1/2 Chinese kool, gesnipperd
  • 2 wortels, geschraapt en grof geraspt
  • 100 gr hamblokjes
  • 40 gr gezouten pinda's, getoast in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
  • Dep de scampi droog met keukenrol en leg ze in een kom.
  • Maak de saus: meng de sojasaus met de suiker, peper, Mirin, oestersaus, look, gember en sesamolie.
  • Giet 130 gr van deze saus over de scampi en schep om. Laat de scampi 15 min marineren.
  • Zet een grote pot water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Leg de mie in het water en draai het vuur uit.
  • Laat de mie 4 min staan in het water en maak hem dan los met een vork.
  • Giet af en spoel met koud water. Laat uitlekken.
  • Verwarm de wok op hoog vuur en voeg wat olie toe.
  • Bak de scampi enkele minuutjes aan beide zijden en schep ze uit de wok.
  • Voeg wat extra olie toe als de pan te droog is.
  • Roerbak de ui met de selder en de pijpajuintjes tot die wat zachter geworden zijn.
  • Voeg de Chinese kool en de wortel toe en roerbak die mee tot de kool slinkt.
  • Schep de helft van de groenten uit de wok en hou ze apart.
  • Voeg de helft van de mie toe en schep om.
  • Overgiet met de helft van de saus.
  • Voeg de helft van de scampi toe, alsook de hamblokjes.
  • Schep alles goed om.
  • Giet 40 gr water aan de rand van de wok, rondom rond en duw de chow mein wat in een bergje. Het water zal nu onder de chow mein stoom gaan vormen, waardoor het gerecht heel erg warm wordt.
  • Verdeel de chow mein over twee kommen en werk af met pinda's.
  • Ga op dezelfde manier te werk voor de tweede portie.
TIP:

Je kan ook andere noedels gebruiken. Lees op de verpakking hoe je ze best bereidt.

Reacties