Kippendijen met champignons en groene kruiden

Foto Cathy Van de Moortele
Doe je dat wel eens, ontboute kippendijen kopen? Zoveel smaakvoller en sappiger dan de meer gekende kipfilet. Ik neem vaak meerdere verpakkingen mee en gebruik ze in verschillende gerechten. Vandaag gaan we voor dit eenpansgerecht: sappige kippendijen met gebakken champignons en veel verse groene kruiden. En een beetje room... omdat het mag.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr ontboute kippendijen, gespoeld en droog gedept
  • snuifje lookpoeder
  • snuif uienpoeder
  • peper en zout
  • 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 1 koffielepel gedroogde thijm
  • 50 gr boerenboter
  • 1/2 rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 350 gr champignons (bruine of witte), schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 50 ml droge, witte wijn
  • 2 tenen look, gepeld
  • 3 takjes verse tijm, geritst
  • 1 tak rozemarijn, geritst
  • handvol verse bladpeterselie, gewassen en gedroogd
  • peper en zout
  • 100 ml culinaire room
  • verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Leg de stukken kip opengespreid op een bord.
  • Meng de kruiden in een potje en kruid de kip aan beide zijden.
  • Laat de boter smelten in een zware pan, type Le Creuset.
  • Van zodra de boter begint te kleuren, leg je de stukken kip in de pan.
  • Laat de kip aan beide kanten mooi kleuren en korsten.
  • Haal de kip uit de pan en hou ze warm.
  • Indien nodig: voeg nog wat extra boter toe.
  • Fruit de uitjes aan tot ze lichtjes gekleurd zijn.
  • Voeg de plakjes champignons toe en laat ze meebakken.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Hak de look fijn met de thijm, rozemarijn en peterselie.
  • Strooi deze kruiden over de kip en champignons.
  • Voeg de room toe en laat nog even goed doorwarmen.
  • Werk af met gesnipperde bieslook.

TIP:

Lekker met rijst maar ook met pasta.

Reacties