Lichtbruin brood

Foto Cathy Van de Moortele
Een lichtbruin brood wordt allicht nog het meest verkocht? Kan dat kloppen? Ik maak het zelf niet zo vaak, maar bij het uitruimen van de voorraadkast, vond ik nog een restant Farine de Meule. Ideaal voor dit broodje!

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 300 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 200 gr lichtbruin meel (ik heb Farine de Meule gebruikt)
  • 7 gr zout
  • 15 gr olijfolie
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Stort de 2 soorten bloem over het vocht en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden.
  • Ondertussen voeg je het zout en de olie toe.
  • Vorm een losse bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette Tupperware kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het.
  • Bol het deeg mooi op en leg het op de onderste schaal van de broodbakbol
  • Dek af met de koepel.
  • Laat het deeg opnieuw 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 230°C.
  • Bestuif het brood met wat roggemeel en snij het in met een scherp mesje.
  • Bak het brood in de broodbakbol gedurende 35 min.
  • Verwijder de koepel en laat het brood nog 8 min verder bakken.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan de olie vervangen door boter of broodverbeteraar.

Reacties