Nasi goreng met spiegelei

Foto Cathy Van de Moortele
Soms heb je van die dagen, waarop je zin hebt in een wokgerecht. Ik dacht meteen aan nasi goreng of gebakken rijst, zoals het ook wel genoemd wordt. Ik had alles in huis en kon er meteen aan beginnen. Gebruik liefst koude rijst, zodat je die makkelijk kan "breken" in de wok.
We maken eerst gekruide olie, die je nadien nog in andere recepten kan gebruiken. Deze olie zit boordevol smaak en bewaar je in een glazen flesje.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr rijst, gekookt en volledig afgekoeld (liefst 1 dag oud)
  • 500 ml neutrale olie (ik heb Mix4 gebruikt)
  • 1 rode ui, in 4 gesneden 
  • 4 tenen look, geplet
  • 1 stuk gember van 8 cm, in plakken gesneden
  • 2 - 3 eetlepels gekruide olie
  • 2 eieren, geklutst
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd (hou wit en groen apart)
  • 100 gr hamblokjes
  • 65 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 65 gr diepvrieserwtjes
  • witte peper
  • snuifje zout
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel getoaste sesamolie
  • verse peterselie, grof gesnipperd
  • olie
  • 2 eieren
Hoe gaan we te werk:
  • Eerst maken we de gekruide olie: doe de olie in een wok en laat die goed warm worden.
  • Voeg de ui, gember en look toe.
  • Laat deze aromaten mooi bruin kleuren en geurig worden.
  • Eens gebruind, schep je de aromaten uit de olie en gooi je ze weg.
  • De olie laat je afkoelen in een kommetje en giet je later over in een zuiver, glazen flesje.
  • Veeg de wok schoon en zet ze weer op het vuur.
  • Doe 2 - 3 eetlepels van de kruidenolie in de wok en zet het vuur hoog.
  • Giet de geklutste eieren in de olie, laat ze 1 min ongemoeid en roer ze dan door elkaar met een spatel zodat je roerei hebt.
  • Voeg de koude rijst toe en gebruik twee spatels om de rijst op te breken, zodat er geen dikke stukken rijst tussen zitten.
  • Blijf de rijst roerbakken tot hij goed warm is.
  • Voeg het witte gedeelte van de pijpajuintjes toe, samen met de hamblokjes.
  • Schep goed om en blijf roerbakken.
  • Voeg wat water toe als de rijst blijft kleven aan de pan. Het zal het omscheppen ook makkelijker maken.
  • Kook de worteltjes 3 min in een bodempje water.
  • Voeg de erwtjes toe en laat die nog 2 min meekoken.
  • Giet af en spoel onmiddellijk onder koud, stromend water.
  • Voeg deze groentjes toe aan de rijst en schep om.
  • Kruid met peper, zout, sojasaus en sesamolie.
  • Bestrooi met peterselie en houd warm.
  • Ondertussen zet je een pan op het vuur met daarin een goeie bodem olie.
  • Zet het vuur medium hoog van warmte.
  • Laat een eitje in het warme vet glijden en daarnaast giet je het tweede eitje. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Schud voorzichtig met de pan zodat de eitjes niet aan de pan blijven kleven. Raken de eitjes toch de panbodem, dan is er niet genoeg olie in.
  • Bak de eitjes op medium warmte, zodat ze mooi blijven glanzen en onderaan niet kleuren.
  • Schep de eitjes uit de olie met een schuimspaan. (de olie kan je later hergebruiken)
  • Serveer de gebakken eitjes op de nasi goreng.
TIP:

Voeg gerust wat sambal oelek toe als je je nasi graag pittig hebt.







Reacties