Nasi goreng met spiegelei
Foto Cathy Van de Moortele |
We maken eerst gekruide olie, die je nadien nog in andere recepten kan gebruiken. Deze olie zit boordevol smaak en bewaar je in een glazen flesje.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr rijst, gekookt en volledig afgekoeld (liefst 1 dag oud)
- 500 ml neutrale olie (ik heb Mix4 gebruikt)
- 1 rode ui, in 4 gesneden
- 4 tenen look, geplet
- 1 stuk gember van 8 cm, in plakken gesneden
- 2 - 3 eetlepels gekruide olie
- 2 eieren, geklutst
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd (hou wit en groen apart)
- 100 gr hamblokjes
- 65 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
- 65 gr diepvrieserwtjes
- witte peper
- snuifje zout
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 koffielepel getoaste sesamolie
- verse peterselie, grof gesnipperd
- olie
- 2 eieren
- Eerst maken we de gekruide olie: doe de olie in een wok en laat die goed warm worden.
- Voeg de ui, gember en look toe.
- Laat deze aromaten mooi bruin kleuren en geurig worden.
- Eens gebruind, schep je de aromaten uit de olie en gooi je ze weg.
- De olie laat je afkoelen in een kommetje en giet je later over in een zuiver, glazen flesje.
- Veeg de wok schoon en zet ze weer op het vuur.
- Doe 2 - 3 eetlepels van de kruidenolie in de wok en zet het vuur hoog.
- Giet de geklutste eieren in de olie, laat ze 1 min ongemoeid en roer ze dan door elkaar met een spatel zodat je roerei hebt.
- Voeg de koude rijst toe en gebruik twee spatels om de rijst op te breken, zodat er geen dikke stukken rijst tussen zitten.
- Blijf de rijst roerbakken tot hij goed warm is.
- Voeg het witte gedeelte van de pijpajuintjes toe, samen met de hamblokjes.
- Schep goed om en blijf roerbakken.
- Voeg wat water toe als de rijst blijft kleven aan de pan. Het zal het omscheppen ook makkelijker maken.
- Kook de worteltjes 3 min in een bodempje water.
- Voeg de erwtjes toe en laat die nog 2 min meekoken.
- Giet af en spoel onmiddellijk onder koud, stromend water.
- Voeg deze groentjes toe aan de rijst en schep om.
- Kruid met peper, zout, sojasaus en sesamolie.
- Bestrooi met peterselie en houd warm.
- Ondertussen zet je een pan op het vuur met daarin een goeie bodem olie.
- Zet het vuur medium hoog van warmte.
- Laat een eitje in het warme vet glijden en daarnaast giet je het tweede eitje. Zorg dat ze elkaar niet raken.
- Schud voorzichtig met de pan zodat de eitjes niet aan de pan blijven kleven. Raken de eitjes toch de panbodem, dan is er niet genoeg olie in.
- Bak de eitjes op medium warmte, zodat ze mooi blijven glanzen en onderaan niet kleuren.
- Schep de eitjes uit de olie met een schuimspaan. (de olie kan je later hergebruiken)
- Serveer de gebakken eitjes op de nasi goreng.
Voeg gerust wat sambal oelek toe als je je nasi graag pittig hebt.
Reacties