Tartiflette in het groen

Foto Cathy Van de Moortele
Dit Franse gerecht valt volledig onder de categorie comfort food. Warm, zalig, romig, hartig en het geeft je zo een voldaan gevoel.. Het originele recept vraagt om Reblochon kaas, die de tartiflette zijn typische smaak geeft. Doordat ik geen Reblochon maar wel mozzarella cucina in huis had, heb ik deze kaas gebruikt en het was superlekker! Om een beetje kleur en groentjes toe te voegen aan dit gerecht, heb ik gekozen voor spinazie en rucola. Heb je je boodschappenlijstje al geschreven?

Wat hebben we nodig:
  • 1 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 250 gr spek, in blokjes gesneden
  • 1 grote sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 1 eetlepel thijm
  • 100 ml witte wijn
  • vetstof
  • 1/2 sjalotje, gepeld en gesnipperd
  • 1 teentje look, gepeld en gesnipperd
  • 300 gr verse spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 50 gr rucola, gewassen en uitgelekt
  • 400 ml culinaire room, warm
  • peper en zout
  • 400 gr mozzarella cucina, in plakjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een grote, rechthoekige ovenschaal klaar.
  • Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Laat ze wat afkoelen.
  • Snij de aardappelen in plakjes.
  • Bak het spek in een antikleefpan met de sjalotten en de look. Je hoeft geen vetstof toe te voegen. Giet overtollig vet af.
  • Kruid met thijm.
  • Blus met witte wijn en schraap bakrestjes los met een houten lepel.
  • Verhit een grote pot en laat hierin wat vetstof smelten.
  • Laat het sjalotje fruiten met de look;
  • Voeg de spinazie en rucola toe en laat ze slinken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet af en duw het vocht uit de groente.
  • Leg plakjes aardappel op de bodem van de ovenschaal en kruid met peper en zout.
  • Schep het spek op de aardappelplakjes.
  • Verdeel de groente over het spek.
  • Overgiet met de room en schik de plakjes kaas op de room.
  • Zet de schotel 25 min in de oven of tot de kaas helemaal gesmolten is en de ovenschotel warm is.
TIP:

Serveer met knapperig stokbrood.
Wil je de kaas liever niet te bruin? Dek de schotel dan af met aluminiumfolie.

Reacties