Poolse pierogi

Foto Cathy Van de Moortele
Noem ze ravioli als je wilt. Poolse pierogi zijn heerlijk. Je kan ze vullen met een hartige of zoete vulling, al naar gelang wat jij wilt. De gekendste pierogi zijn deze die gevuld zijn met aardappelpuree of vlees. Eens ze opgebakken zijn in de pan, zorg je maar beter dat de tafel al gedekt staat, want je wilt ze meteen proeven.

Wat hebben we nodig:

  • 420 gr bloem
  • snuifje zout
  • 180 ml water, kokend
  • 20 ml water, koud
  • enkele druppels olie
  • 750 gr aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • olie 
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 75 gr Philadelphia roomkaas
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg.
  • Zeef de bloem met het zout.
  • Voeg het kokende water toe en laat het deeg kneden met de K-haak van de Kenwood.
  • Laat het deeg 5 min rusten onder een handdoek.
  • Voeg het koude water toe en kneed nogmaals.
  • Laat het deeg 15 min rusten.
  • Voeg de olie toe en kneed nogmaals tot een elastisch deeg.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het rusten.
  • Kook de aardappelen gaar.
  • Laat wat olie warm worden in een antikleefpan.
  • Laat de uien zachtjes bakken met de look. Ze mogen mooi karamelliseren maar zorg dat ze niet verbranden.
  • Giet de aardappelen af.
  • Gebruik een pureeknijper om de aardappelen fijn te maken.
  • Meng de aardappelen met de uien, roomkaas, peper en zout.
  • De vulling mag goed afsmaken.
  • Laat de vulling volledig afkoelen en verdeel die dan in gelijke hoopjes, ter grootte van een eetlepel (ik maakte 30 hoopjes).
  • Rol het deeg uit tot een grote lap. 
  • Steek in totaal 30 cirkels uit.
  • Leg op elke cirkel een hoopje vulling en vouw de cirkel dicht. Druk de randjes goed aan.
  • Maak nog een decoratief randje als je dat leuk vindt.
  • Leg de pierogi op een met bloem bestoven handdoek, zodat ze niet kleven.
  • Breng een grote pot met water aan de kook. 
  • Maak een draaikolk in het water.
  • Gaar de pierogi in het water. Van zodra ze bovendrijven, reken je nog een halve minuut bij. Leg niet teveel pierogi ineens in het water. Ik koos voor 8 stuks in een pot waarin 4 l water zat. Is je pot kleiner, neem dan een kleinere hoeveelheid.
  • Haal de pierogi uit het water en leg ze op een ingevette plaat.
  • Laat de pierogi afkoelen en bak ze op in wat boter of olie.
TIP:

Serveer de pierogi met extra gebakken uien en zure room.
Na het koken, kan je de pierogi laten afkoelen op een ingevette plaat en ze dan invriezen voor later gebruik.
Ik heb van de vulling balletjes gedraaid en die klaar gelegd op een plaatje, zodat ik vlot kon doorwerken eens de cirkels uitgestoken waren.
Het deeg heb ik met mijn pastamachine op de Kenwood uitgerold tot op stand 3. Heb je geen pastamachine, rol het deeg dan met een deegrol uit. Het deeg mag niet te dik maar ook niet te dun is, want de vulling is zwaar.

Reacties