Foul uit Syrië

Foto Cathy Van de Moortele
Foul is een typisch gerecht uit Syrië. Je gebruikt er liefst fava bonen voor, maar die zijn hier niet zo makkelijk te vinden en al zeker niet in onze kleine gemeente. Ik heb de fava bonen vervangen door kikkererwten (je zou ook bruine bonen kunnen nemen, maar die vind je dan weer eerder bij de Noorderburen) en het was zeker even lekker. De komijn is onmisbaar in dit gerecht en ook de tahini die de yoghurt op smaak brengt, heb je nodig.
Al bij al een lekker, vegetarisch gerecht en een aangename lunch@home.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 250 gr lange kerstomaatjes, doormidden gesneden
  • peper en zout
  • platte peterselie, grof gesnipperd
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepel tahini (sesampasta)
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout 
  • komijn
  • plat brood of tortilla's
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit een bodempje olie in een zware pan, type Le Creuset. Ik gebruik hiervoor mijn tarte tatin pan.
  • Fruit de uien glazig met de look, tot ze zacht zijn.
  • Kruid met komijn en laat de komijn even meebakken zodat hij zijn smaak kan vrijgeven.
  • Voeg de kikkererwten en tomaatjes toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat het potje nog zo'n 5 min goed doorwarmen, tot de tomaatjes barsten en zacht worden.
  • Werk af met platte peterselie.
  • Meng de yoghurt met de tahini en het citroensap.
  • Kruid met peper en zout en komijn.
  • Besmeer het plat brood of de tortilla's met de dipsaus en schep daarop de "foul". 
  • Vouw de tortilla op tot een hoorntje en eet hem zo op.
  • Smakelijk!
TIP:

Je kan ook munt gebruiken ipv platte peterselie.

Reacties