Ovenschotel uit Irak

Foto Cathy Van de Moortele
De warme smaken van aubergine met tomaat, uien en aardappelen, zijn voor mij altijd dik in orde. Ik hou van ovenschotels. Ze zijn bloedheet, zitten vol smaak en vragen naar nog. Als je geluk hebt, is er nog wat over voor de volgende dag. De smaken kunnen extra lang intrekken en zullen je gerecht nog meer smaak geven. Dit gerecht heeft wel iets weg van moussaka, maar dan net iets anders.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 2 aubergines, geschild en in plakken van 2 cm gesneden
  • 2 grote aardappelen, geschild en in plakken van 2 cm gesneden
  • 2 uien, gepeld en in ringen gesneden
  • 2 tomaten, in plakken gesneden
  • oregano
  • 400 gr runderamericain
  • peper en zout
  • 1 teentje look, gepeld en geperst
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel koriander
  • 1 brik passata
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verhit een grote pan en doe er een goeie bodem olie in.
  • Frituur de plakken aubergine lichtbruin en leg ze dakpansgewijs in een rechthoekige ovenschotel.
  • Frituur de plakken aardappel lichtbruin en leg ze dakpansgewijs op de aubergine.
  • Frituur de uiringen en leg ze op de aardappelplakken.
  • Leg de plakken tomaat op de uien en bestrooi ze met oregano.
  • Meng de americain met peper en zout, look, komijn en koriander.
  • Maak mini gehaktballetjes van het vlees en bak ze kort in de pan.
  • Leg de balletjes tussen de tomaten en overgiet alles met de passata.
  • De de schotel af met aluminiumfolie en zet hem 45 - 55 min in de oven.
  • Laat de schotel nog 10 min staan, verwijder de folie en schep op.
TIP:

Je kan de gefrituurde groenten eerst laten uitlekken op keukenrol voor je ze in de schotel schikt.

Reacties