Ei in cocotte

Foto Cathy Van de Moortele
Na een lang bezoek aan de dierenkliniek, was ik veel later thuis dan voorzien. Gelukkig was er tijdens het wachten internet en wist ik al in de auto naar huis, wat ik voor mezelf zou klaarmaken. Het werd ei in cocotte. Bij het thuiskomen meteen de oven op 180°C gezet, snel wat prei gesneden en spek uit de koelkast gehaald. Een kwartiertje later kon ik aan tafel.

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr prei, wit en lichtgroen, fijngesnipperd en gewassen
  • 50 gr spekblokjes
  • vetstof
  • 50 gr bûche geitenkaas, in plakken gesneden
  • 2 eieren
  • 50 ml culinaire room
  • peper en zout
  • 1 kerstomaat, in dunne plakjes gesneden
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de prei met het spek in een antikleefpan die op een medium vuur staat.
  • Laat alles mooi slinken. Het mag niet kleuren.
  • Vet een grote ramekin (of twee kleintjes) goed in met boter.
  • Breng de prei en spek over in de ramekin.
  • Leg de plakken geitenkaas op het spek en breek er 2 eitjes op. Zorg dat de dooiers heel blijven.
  • Lepel de room over de eieren en zorg dat zeker de dooiers bedekt zijn.
  • Kruid met peper en zout en leg de plakjes tomaat op de bovenkant.
  • Zet de ramekin in een hoge ovenschaal en giet er net voldoende kokend water bij, tot de ramekin tot aan de helft in het hete water staat.
  • Laat de cocotte 15 - 17 min in de oven garen.
  • Werk af met pijpajuintjes en dien op met soldaatjes.
TIP:

Besmeer dikke sneden brood met boerenboter en bak ze goudbruin in een antikleefpan. Snij het brood in repen en dop het ei hiermee op.

Reacties