Kip met broccoli in de wok

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hoor meer en meer mensen zeggen dat ze geen tijd meer hebben om in de keuken te staan en liever kiezen voor kant en klare gerechten. We hebben allemaal een druk leven en vaak gaan koppels allebei voltijds werken en komen er nog kindjes aan de beurt eenmaal iedereen thuis is. Zorg dan dat je een weekmenu maakt, zodat je niet te vaak moet grijpen naar kant en klaar. Mits een goede planning en een boeiende voorraadkast, heb je snel een lekkere maaltijd op tafel.

Wat hebben we nodig:
  • 5 nestjes noodles (ik heb yun tun noodles gekozen deze keer)
  • kokosolie
  • 2 kipfilets, horizontaal doormidden gesneden (of je neemt een pak kippenhaasjes uit het koelrek)
  • peper en zout
  • 2 tenen look, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 1 grote ui, gepeld en in reepjes gesneden
  • 1 broccoli, in roosjes verdeeld
  • 6 shii-take champignons, schoongemaakt
  • 1 eetlepel sojasaus
  • zwart sesamzaad
  • wit sesamzaad
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een grote pot met licht gezouten water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Gaar de noodles in enkele minuten. Giet ze af en laat ze uitlekken. 
  • Verhit wat kokosolie in de wok.
  • Klop de kipfilet plat met een vleeshamer of een deegrol.
  • Snij dunne plakken van de kip. Kruid met peper en zout.
  • Bak de kip mooi krokant in de olie.
  • Haal de kip uit de pan.
  • Voeg de lookplakjes toe en laat ze wat kleuren. Gooi de look weg, maar hou de lookolie in de pan.
  • Fruit de uien tot ze mooi zacht en geurend zijn. 
  • Doe de kip bij de uien.
  • Voeg de broccoli toe en wok die mee. De broccoli mag beetgaar worden, maar niet zacht.
  • Voeg ook de shii-take toe en roerbak ze mee.
  • Kruid met sojasaus.
  • Meng de noodles onder de kip en broccoli.
  • Werk af met de sesamzaadjes.
  • Klaar!
TIP:

Bestrooi het gerecht met getoaste cashewnoten die je grof gehakt hebt ter vervanging van de sesamzaadjes.
Gebruik broccolini als je die vindt. Die is iets dunner en langer dan de gewone broccoli.
Shii-take zijn Oosterse champignons. Je kan ze heel laten of in plakken snijden en toevoegen aan je gerecht. Ik verwijder het lange steeltje tot net voor de hoed.
Neem de noodles die jij in huis hebt, maar kies best voor platte noodles zoals deze yun tun noodles of rijstnoodles bijvoorbeeld. Een bezoekje aan de Aziatische supermarkt is bij mij altijd een uitstap op zich.

Reacties