Hash browns

Foto Cathy Van de Moortele
In Amerika koop je ze gewoon in de supermarkt: diepgevroren hash browns. Het is niet meer dan geraspte aardappel, iets wat je makkelijk zelf thuis kan maken. Als ontbijt heb ik het nog niet gegeten (Amerikanen zijn dol op hartige ontbijten), maar als avondeten kan ik het zeker waarderen. Bij rösti zijn zowel de boven- als de onderkant krokant. Bij hash browns heb je een krokante onderkant en een zachte bovenkant, met daarop de toppings naar keuze.
Deze hash browns zijn verrijk met ei en groenten en worden geserveerd als een volwaardige maaltijd. En ja, ik heb ze klaargemaakt in mijn nieuwe gietijzeren pannetjes... Mijn ideale home alone gerecht.

Wat hebben we nodig:
  • 2 grote frietaardappelen, geschild en gewassen
  • 100 gr Emmenthaler, geraspt
  • klontje boter, gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • peper en zout
  • cayenne
  • olie
  • 1/4 rode paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1/4 groene paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 eieren
  • pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 230°C. Zet een gietijzeren pan van 20.5 cm klaar en vet het goed in met olie.
  • Rasp de aardappel en leg hem in koud water.
  • Roer de aardappelrasp door het water. Het water zal troebel en ondoorzichig worden.
  • Giet het water af. Spoel de aardappelen nogmaals goed en droog ze goed af. Het zetmeel moet zoveel mogelijk worden weggespoeld.
  • Meng de geraspte aardappel met de kaas, gesmolten boter en het ei.
  • Kruid met peper en zout en cayenne.
  • Schep de vulling in de pan en druk goed aan. Een pureestamper kan hier goed dienst doen.
  • Bak de hash browns 20 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Zet een andere pan op het vuur en laat wat olie warm worden.
  • Bak de paprika's en uien tot de groentjes beetgaar zijn.
  • Haal den pan uit de oven en verdeel de groentjes over de hash browns.
  • Maak een kuiltje in het midden en breek er twee eitjes in zonder de dooiers te breken.
  • Zet de pan weer in de oven gedurende 8 - 10 min.
  • Werk af met pijpajuintjes en peper van de molen.
TIP:

Maak je gietijzeren pan zo snel mogelijk schoon. Laat ze niet weken in water (om roest te vermijden) en laat ze ook niet opdrogen. Schuur indien nodig het pannetje met grof zout en een nylon borstel, spoel goed en droog de pan dan goed af. Zet ze nog even terug op het vuur, zodat water dat nog in het gietijzer zit, kan verdampen.
Verwen je gietijzeren pan af en toe met een laagje olie. Bak de ingevette pan dan een uurtje in een oven van 175°C zodat de olie in de pan kan trekken en jij een soort antikleeflaag creëert.
Neem de steel van een gietijzeren pan op het vuur/in de oven nooit vast zonder ovenwant!
Voeg ham of halloumi toe voor extra proteïnen.
Geen zin om de rasp boven te halen? Hak de aardappelen dan superfijn met de keukenrobot en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.

Reacties