Zwarte bonensalade

Foto Cathy Van de Moortele
Je ziet ze niet zo vaak in het rek bij de supermarkt, maar toen ik vroeg aan AD Delhaize Maldegem om de grote blikken zwarte bonen in het assortiment op te nemen, kon ik ze enkele dagen later al ophalen. Niet alleen lekker in brownies, maar zeer zeker ook in de Mexicaanse keuken of als vleesvervanger (zwarte bonenburgers bijvoorbeeld). Deze zwarte bonensalade paste perfect op deze nazomerse dag. Er waren zelfs nog restjes voor de volgende dag, zodat een salade kon meegenomen worden naar het werk.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 blikje maïs, gespoeld en uitgelekt
  • 1 blik zwarte bonen, gespoeld en uitgelekt
  • 1/2 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1 rode paprika, in fijne brunoise gesneden
  • 10 lange kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • het sap van 1/2 citroen
  • enkele lepels neutrale olie
  • 1 stukje Spaanse peper, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • peper en zout
  • snuif komijn
  • snuif koriander
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • vers gesnipperde peterselie
Hoe gaan we te werk:
  • Stoom de aardappelblokjes gaar. Ze zijn klaar wanneer de punt van een aardappelmesje er vlot door gaat.
  • Meng in een grote kom: maïs, bonen, ui, pijpajuin, paprika, tomaatjes en nog warme aardappelblokjes.
  • Maak de dressing: meng het citroensap en de olie met het Spaans pepertje, de look, peper en zout, komijn, koriander en gerookt paprikapoeder.
  • Giet de dressing over de lauwwarme salade en schep er de peterselie door.
  • Verdeel over 4 kommen.
TIP:

Vervang de peterselie door verse koriander voor een nog meer uitgesproken Mexicaanse touch.
Zwarte bonen zijn prima vleesvervangers en een goeie bron van vezels en eiwitten.

Reacties