Koolrolletjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Kies zelf welke kool jij wilt gebruiken. Ik heb hier gekozen voor de witte kool, maar je kan net zo goed boerenkool, savooikool, Chinese kool of spitskool gebruiken. Het principe blijft hetzelfde. Snij voorzichtig de verdikking op de nerven weg, zodat je de bladeren mooi strak kan oprollen en dan ben je vertrokken.
Wat hebben we nodig:
- 1 witte kool, van de buitenste bladeren ontdaan
- vetstof
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
- 500 gr kippengehakt
- 100 gr rijst
- peper en zout
- nootmuskaat, vers geraspt
- verse peterselie, fijngesnipperd
- scheutje Worcestershiresaus
- 1 recept marinarasaus
- Breng een grote pot water aan de kook. Leg een propere keukenhanddoek klaar op het werkblad.
- Snij de kern uit de kool. Gebruik hiervoor een stevig, scherp mes.
- Leg de kool in het kokende water, met de kern naar onder.
- Zet het deksel op de pot en laat de kool even in het kokende water liggen.
- Schep de kool uit het water en verwijder zoveel mogelijk bladeren met een tang, zonder de bladeren te scheuren. Leg de kool weer in het kokende water. Ga zo door tot je alle bladeren verwijderd hebt.
- Laat de koolbladeren uitlekken op de handdoek.
- Leg de bladeren plat op je snijplank. Hou een scherp aardappelmesje zo horizontaal mogelijk en snij het harde deel van de nerf zoveel mogelijk weg, zodat je straks de rolletjes mooi kan dichtrollen.
- Laat wat vetstof smelten in een klein pannetje. Bak de uien lichtbruin met de look.
- Meng de uien, look, kippengehakt en rijst door elkaar.
- Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
- Meng de peterselie door het gehakt en smaak af met een scheutje Worcestershiresaus.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Neem een koolblad en leg het voor je, met de nerf naar jou.
- Schep een hoopje gehakt op het blad en vouw de onderkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen.
- Rol het blad verder op tot het helemaal dicht is.
- Leg alle koolrolletjes strak naast elkaar in een ovenschotel.
- Overgiet de rolletjes met de marinarasaus. Dek de schotel af met aluminiumfolie.
- Schuif de schotel in de oven en laat hem 3u garen.
Zorg dat de rolletjes volledig onder de saus zitten. Is dat niet zo, vul dan aan met wat bouillon.
Reacties