Linguine met roomsaus van zongedroogde tomaat en spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

Er gaat geen week voorbij zonder een recept met vers gemaakte pasta. Mijn favoriete semola blijft semola de Cecco, in combinatie met "00" pastabloem, om vers pastadeeg te maken. Daarbij dagverse eitjes van onze kippen en de start van een recept is gemaakt.
Spinazie en zongedroogde tomaatjes, een mooie combi. Kies tomaatjes op olie, niet de tomaatjes die droog en hard zijn. Gebruik ook wat van de olie waarin de tomaatjes bewaard worden, voor extra smaak. 
Als je Parmezaanse kaas te duur vindt, kan je zeker ook kiezen voor een alternatief zoals Grana Padano. Deze kaas is goedkoper, minder sterk maar in dit gerecht is dat helemaal niet erg.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola de Cecco en 100 gr "00" pastabloem
  • zongedroogde tomaatjes op olie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • zout
  • 230 ml bouillon
  • 100 ml room
  • 150 gr verse, jonge spinazie, schoongemaakt en gewassen
  • 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg zoals beschreven staat in het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 porties.
  • Haal 1 portie deeg uit het zakje en laat de rest afgedekt zitten.
  • Rol het deeg uit met de deegrol en haal het daarna door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
  • Verwerk het deeg tot linguine. Je kan dat doen met het mes, maar ik gebruik liefst mijn chitarra.
  • Doe hetzelfde met de andere porties deeg.
  • Laat de linguine kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet alvast een pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die op.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olie van de zongedroogde tomaatjes opwarmen.
  • Hak de tomaatjes ondertussen fijn.
  • Fruit het sjalotje glazig in de olie en voeg er de knoflook en chili aan toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Voeg de tomaatjes toe en laat ze mooi zacht worden.
  • Giet de bouillon bij de tomaatjes en laat die voor de helft inkoken.
  • Voeg de room toe en warm door.
  • Hak de gedroogde spinazie fijn en meng ze met de saus.
  • Kook de pasta al dente en voeg hem toe aan de saus, met een pollepel pastakookvocht.
  • Laat de pasta nog even doorgaren in de saus.
  • Werk af met de Parmezaanse kaas.

TIP:

Voeg 30 gr boter toe aan de saus voor extra smaak en smeuïgheid.
Leg het blok kaas en de fijne rasp op tafel, voor wie nog extra kaas wil.
Geef gerust een kruidensalade bij de pasta.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties