Hummus van witte bonen

Foto Cathy Van de Moortele

Ik weet niet of er nog mensen zo gek zijn, om gedroogde witte bonen te kopen, te weken en nadien te koken om er hummus van te maken, maar ik ben er zo eentje. Ik hou van alle bonen maar ik hou heel erg veel van witte bonen. Ik heb er dan ook altijd staan in gedroogde versie. Na een nachtje weken, gaar je ze tot ze boterzacht zijn. Ik gebruik hiervoor mijn snelkookpan. Werk de hummus af met tahini en vers geperst citroensap (blijf weg van die flesjes citroensap). Serveer deze hummus op toast of met crackers.

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr gedroogde, witte bonen
  • 1 wortel, geschraapt, gehalveerd en in maantjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel tahini
  • sap van 1 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de bonen te week in koud water voor een hele nacht.
  • Giet het water weg.
  • Doe de bonen in de snelkookpan en voeg de wortel, ui en laurierblaadjes.
  • Overgiet met 350 ml water.
  • Kruid met peper en zout.
  • Sluit de snelkookpan en breng ze snel op warmte. Gebruik de groentenstand.
  • Van zodra het ventiel rood kleurt, mag je de warmte verminderen naar medium.
  • Laat de bonen 15 min garen.
  • Laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen, door de pan gewoon van het vuur te zetten. De stoom zal ontsnappen en je zal het deksel kunnen openen.
  • Check of de bonen gaar zijn: ze moeten makkelijk tussen je vingers geplet kunnen worden.
  • Gooi de laurierblaadjes weg.
  • Breng de bonen met de uien en wortel over in een hoge maatbeker.
  • Mix de hummus glad. 
  • Voeg 1 ijsblokje toe als je hem nog gladder wilt.
  • Breng de hummus op smaak met tahini en citroensap.

TIP:

Laat de hummus 2u opstijven in de koelkast, zodat alle smaken mooi kunnen samen komen.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties