Italiaanse meatballs

Foto Cathy Van de Moortele

Of hoe je van een stukje oud stokbrood naar Italiaanse balletjes gaat.... 
Brood wordt hier niet weggegooid. Er zijn zoveel recepten die om (oud) brood vragen, dat je er altijd nog iets mee kan doen. Oud brood mag ook wel eens naar onze kippen, zolang het niet beschimmeld is. Oud brood is beter voor hen dan vers brood.
Maar vandaag snijden we een hard stukje stokbrood fijn en laten dat weken in wat melk. Hier voegen we gesnipperde ui, verse kruiden, ei en geraspte knoflook aan toe. Het extra vet rundergehakt van Vleesch.nl is hier bijzonder in trek in ons gezin. Het vlees is heel smaakvol. Heb je geen extra vet rundergehakt? Dan raad ik je ten zeerste aan om eens een bestelling te plaatsen. Het vlees wordt gekoeld en vacuüm verpakt bij jou thuis geleverd. Je kan ook vragen om het vlees al te kruiden. Maar als je het vlees nog niet in huis hebt, voeg dan 1 1/2 eetlepel olijfolie toe aan het gehakt voor extra smeuïgheid.

Wat hebben we nodig:

  • 60 gr oud stokbrood, fijngesneden
  • 40 ml melk
  • 400 gr extra vet rundergehakt
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 ei
  • verse rozemarijn, thijm en oregano, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie 
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree van een goed merk (Mutti)
  • 1 koffielepel chili Calabrese
  • 400 gr kerstomaatjes in blik
  • snuifje suiker
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • enkele blaadjes verse basilicum

Hoe gaan we te werk:

  • Week het brood 10 min in de melk tot het helemaal zacht is.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg er het geweekte brood, het sjalotje, de knoflook, het ui en de kruiden aan toe.
  • Meng goed maar meng kort, zodat de balletjes smeuïg blijven en straks niet taai zijn.
  • Maak 14 balletjes van 40 gr en laat ze 30 min opstijven in de koelkast.
  • In een diepe hapjespan laat je een klein beetje olijfolie opwarmen. Er zit voldoende vet in het gehakt, gebruik niet teveel olie.
  • Bak de balletjes bruin aan alle zijden en haal ze uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan.
  • Fruit het sjalotje glazig en voeg de knoflook toe. Gaar die even mee tot het geurig ruikt.
  • Roer de tomatenpuree en chili Calabrese erdoor en bak die mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
  • Knijp de kerstomaatjes stuk met je handen en voeg ze toe aan de pan.
  • Voeg een klein beetje suiker toe. 
  • Kruid met peper van de molen, zout en gedroogde oregano.
  • Warm de saus goed door en laat ze dan 20 min zachtjes pruttelen onder deksel.
  • Leg de voorgebakken balletjes in de saus.
  • Draai ze na 5 min om en laat ze dan nog 10 min meegaren in de saus op een medium vuur.
  • Werk af met verse basilicum, die je rechtstreeks scheurt in de pan.

TIP:

Maak je handen lichtjes vochtig met water om de balletjes te rollen.
Wees spaarzaam met de verse rozemarijn. Teveel rozemarijn doet al snel naar zeep smaken.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties