Brood met za'atar
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Hij vertelde wel vaker over zijn leven als jongeman in Libanon. Hoe trots hij was op zijn BMW waarmee hij rond cruisde. Hoe zijn moeder met haar eigen handen thijm plukte en die samen met andere specerijen fijnmaalde in haar vertrouwde vijzel. In de keuken van het asielcentrum zette hij zijn spierkracht in om grote porties deeg te kneden, zodat hij de manaish van thuis kon eten. Eten, comfortfood, terugdenken aan de tijd in het land dat je moest verlaten...
Als we denken aan integratie, hoor ik vaak mensen zeggen: ze willen niet eens onze keuken eten... Dan vraag ik me af, hoe zij daar dan last van hebben? Is onze vol-au-vent plots in waarde gedaald als een vluchteling uit Eritrea hem niet eet? Worden wij er slechter van als varkenswangen in biersaus niet op het verlanglijstje staan onze Palestijnse vrienden? Of is het gewoon een verdoken vorm van gal spuwen op mensen van andere afkomst, op zoek naar een veilig bestaan?
Bedankt Mahmoud, dat je de za'ater van jouw moeder met me deelde. Ik draag er goed zorg voor en spring er zuinig mee om. Ik zie jouw moeder voor me, terwijl ze de thijmblaadjes fijnmaalt, met liefde voor haar zoon.. Ik hoop dat jouw familie veilig is, je hebt al veel te veel vertrouwde mensen moeten afstaan in oorlogsgebied.
Wat hebben we nodig:
- 2 Libanese broden, in hapklare stukken gesneden
- Palestijnse olijfolie
- za'atar
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de airfryer voor op 180°C.
- Doe de stukjes brood in een kom.
- Besprenkel het brood ruim met olijfolie en schud op.
- Strooi een ruime hoeveelheid za'atar (meer dan je zou denken) over het brood en schuld nogmaals op. Er mag wel een laagje za'atar op elk stukje brood zitten.
- Schuif de mand met brood voor 10 min in de airfryer of tot het brood mooi gekleurd en krokant is.
TIP:
Eet dit brood als chips, doe er een dip bij of neem ze mee als tussendoortje naar het werk.
Za'atar is een mengeling van gedroogde thijm (soms marjolein), sumak (zurige besjes die gemalen worden), geroosterde sesamzaadjes en zout.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties