Penne Melanzane

Foto Cathy Van de Moortele

Het gebeurt maar heel zelden dat ik een pak pasta uit de supermarkt mee neem. Pasta maak ik namelijk altijd vers. Vandaag wou ik echter penne voor mijn gerecht en ik heb niet de juiste malle daarvoor. Gekochte pasta dus. 
We bakken de aubergineblokjes eerst mooi bruin en laten ze goed uitlekken op keukenpapier. Pas op het einde, voegen we ze weer toe aan de saus.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 kleine aubergines, schoongemaakt en in plakken gesneden
  • zout
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 gr kleine trostomaten, schoongemaakt
  • 300 gr penne
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een flinke bodem olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Zet een bakplaat klaar met daarop een rooster. Leg dubbel keukenpapier op het rooster.
  • Snij de plakken aubergine in gelijke blokjes.
  • Bak de aubergineblokjes goudbruin. Doe dat in meerdere keren zodat de pan niet te vol ligt.
  • Kruid met zout.
  • Laat de bruine aubergineblokjes uitlekken op het rooster met keukenpapier.
  • Doe wat extra olijfolie in de pan indien nodig.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de geraspte knoflook toe en bak die even mee.
  • Kruid met kurkuma, paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout.
  • Bak de kruiden even mee tot het geheel droog is.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak hem mee, zodat het rauwe er vanaf gaat.
  • Blus met een klein beetje water.
  • Mix de trostomaten glad in de blender en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat de saus 20 min pruttelen op medium laag vuur.
  • Doe de blender nog niet weg, we gaan er straks de saus nog eens in blenden.
  • Kook de penne ondertussen beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Breng de tomatensaus over in de blender en mix ze glad.
  • Giet de saus terug in de pan en voeg er de al dente penne aan toe, samen met een pollepel pastakookvocht.
  • Laat de penne nog even doorwarmen en voeg er dan de aubergineblokjes aan toe.
  • Warm door.
  • Werk af met gesnipperde peterselie.

TIP:

Leg het blok Parmezaanse kaas op tafel en de fijne rasp, zodat iedereen zelf naar believen kaas kan raspten over deze pasta.
Maak deze pasta op voorhand en breng hem over in een ovenschaal. Strooi er Parmezaanse kaas en geraspte mozzarella over. Zet de schaal 30 min in een oven van 180°C en desgewenst nog even onder de grill.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties