Penne met zuiderse groenten en lookworst
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik kocht een verpakking Turkse lookworst (parmak sujuk). Ik hou van Libanees brood met gegrilde worst en kaas in de grill, net zoals je een croque monsieur zou maken, maar dan anders. Omdat ik nog worst over had (er zitten 6 stuks in een verpakking, besloot ik die worst in blokjes te snijden en hem te gebruiken als basis voor een pastagerecht. Groentjes erbij en je kan snel weer aan tafel.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 175 gr lookworst, van het velletje ontdaan
- 2 groene, Turkse pepers, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
- 1 rode puntpaprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
- 1 koffielepel tomatenpuree of paprikapuree
- 600 gr rijpe tomaten, in blokjes gesneden
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel vegeta
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- platte peterselie, fijngesnipperd
- 250 gr penne
- Parmezaanse kaas, vers geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
- Fruit de uisnippers glazig en laat ze lichtjes kleuren.
- Snij de lookworsten in fijne blokjes en kleur ze aan met de uien.
- Voeg de twee soorten paprika's toe en roer goed om. Laat ze even meebakken tot ze wat zachter zijn.
- Roer de tomatenpuree door de groenten en bak die even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen en de tomatenpuree geurig te laten worden.
- Voeg de tomatenblokjes met het sap toe aan de pan. Warm alles goed door.
- Kruid met peper, zout, vegeta, paprikapoeder en komijnpoeder.
- Zet het vuur op medium-laag en laat de tomaten goed garen.
- Voeg eventueel wat water of bouillon toe als de saus te droog wordt.
- Ondertussen zet je een grote pot, met ruim, gezouten water op het vuur. Warm het water op en kook de pasta al dente.
- Voeg de beetgare penne toe aan de hapjespan, samen met een pollepel pastakookvocht.
- Laat de penne nog even verder garen in de saus.
- Strooi de peterselie over de saus en schep om.
- Verdeel de pasta met de saus over diepe kommen en werk af met vers geraspte, Parmezaanse kaas.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Geen Turkse lookworst in jouw buurt? Neem gerust (pittige of milde) chorizo, gewone lookworst, Poolse kielbasa, rookworst, ... Wat jij maar lekker vindt.
Paprikapuree geeft nog meer smaak dan tomatenpuree. Je vindt het ook in de Turkse winkel. Na openen van de bokaal, maak je hem schoon met keukenpapier. Giet een laagje olijfolie op de puree, zodat er geen lucht aan kan en je zal er maanden gebruik kunnen van maken.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties