Eenpansgerecht met kippendij
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Kippendijen, ontbout, heel sappig en smaakvol. We combineren de kip met aardappelen, kruiden en een lekkere tomatensaus. Alles gaat zo de hete oven in en nadien nog even onder de grill, voor wat extra kleur.
Wat hebben we nodig:
- 500 gr rijpe tomaten, grof gesneden
- 15 gr tomatenpuree
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 1 koffielepel chili Calabrese
- platte peterselie, grof gesneden
- peper van de molen
- zout
- 2 rode uien, gepeld en grof gesneden
- 5 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- sap van 1 citroen
- 15 ml granaatappelmelasse
- 900 gr ontboute kippendijen
- azijn
- 450 gr kookvaste aardappelen, geschild en gewassen, in gelijke plakjes gesneden
- 2 groene puntpaprika's van de Turkse winkel
Hoe gaan we te werk:
- We maken eerst de tomatensaus, zodat die rustig kan pruttelen.
- Doe de tomaten in de blender, met de tomatenpuree, knoflook paprikapoeder, chili, peterselie, peper en zout. Blender alles glad.
- Giet deze saus in een steelpannetje en breng ze goed op warmte.
- Laat de saus nu 15 min pruttelen.
- Doe de rode uien, knoflook, komijn, paprikapoeder, peper, zout, citroensap en granaatappelmelasse in de keukenrobot en cutter alles glad. Dit wordt de marinade van de kip.
- Was de kip in koud water met een scheutje azijn. Verwijder alle onzuiverheden.
- Ververs het water tot het water helder blijft.
- Droog de kip met keukenpapier.
- Doe de kip in een kom met de marinade en masseer de marinade in de kip.
- Laat de kip 30 min marineren.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Zet een grote, ronde ovenschaal of ovenvaste pan klaar. Ik gebruik hiervoor mijn Le Creuset tarte tatin pan.
- Haal de kip uit de marinade en leg ze even op een bord.
- Voeg de plakjes aardappel toe aan de resterende marinade en meng die met de aardappeltjes.
- Verdeel de plakjes aardappel over de bodem van de pan.
- Schik de kip en de groene pepers over de aardappelen.
- Giet de tomatensaus over het geheel, bestrooi met extra peterselie en zet de schaal voor 50 min in de oven.
- Schuif de kip nog 15 min onder de grill voor extra kleur.
- Werk af met extra peterselie.
TIP:
Als je geen verse tomaten in huis hebt, kan je ook tomatenblokjes of gepelde tomaten uit blik gebruiken. Zorg wel dat je een goed merk in huis haalt, dat proef je sowieso.
Als je liever dikke aardappelschijfjes gebruikt, kook ze dan kort voor, zodat ze zeker gaar zijn.
Je kan ook ontboute kippendijen met vel nemen als je wil.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties