Kalfstong in de snelkookpan
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
Laat maar komen, die kalfstong. De snelkookpan komt steeds vaker uit de kast. Het is dan ook een ideale manier om voeding snel te garen zonder verlies aan smaak.
Kalfstong dus. Niet in Madeirasaus deze keer, maar wel in een kruidige tomatensaus. Neem tomaten die goed rijp zijn en rasp ze, zodat je het velletje kan weggooien en de tomaten mooi fijn zijn.
Ik hou ervan om knoflook te raspen met mijn Microplane zesteur. Op die manier bijt je nooit op stukjes knoflook en is de knoflook ook mooi zacht van smaak.
Wat hebben we nodig:
- 1 kalfstong van ongeveer 850 gr
- 1 mergpijpje (optioneel)
- 1 ui, gepeld en gehalveerd
- 1 wortel, gewassen en in 3 gesneden
- enkele peterseliestengels
- 2 laurierblaadjes
- enkele peperkorrels
- 2 bouillonblokjes
- snuif zout
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel korianderpoeder
- 1 koffielepel vegeta
- snuifje kaneelpoeder
- snuifje kurkuma
- peper van de molen
- zout
- snuifje suiker
- 1 eetlepel tomatenpuree van een goed merk
- 600 gr rijpe tomaten, gewassen
- sap van 1/2 citroen
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Was de tong in koud water met een scheut azijn.
- Dep ze droog.
- Leg de kalfstong en de mergpijp in de snelkookpan.
- Voeg de ui, wortel, peterseliestengels, laurier, peperkorrels, verkruimelde bouillonblokjes en zout toe.
- Overgiet de tong met koud water.
- Sluit het deksel en breng de snelkookpan onder druk (hoogste stand).
- Eens de pan goed onder druk staat, kan je de warmte iets verminderen.
- Laat de tong 45 min garen.
- Zet de pan van het vuur en laat de druk op natuurlijke wijze ontsnappen.
- Check de gaarheid van de tong. Als het vel goed loslaat, mag je de tong en het mergpijpje uit de bouillon nemen. Als dat niet lukt, gaar ze dan nog wat langer.
- Verwijder het vel met een mesje nu de tong nog warm is.
- Zeef de bouillon en hou 250 ml apart voor de saus.
- Gooi de aromaten weg.
- Snij de tong in plakken.
- Laat wat olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
- Fruit de uisnippers tot ze mooi beginnen te kleuren. Zet het vuur niet te hoog.
- Voeg de geraspte knoflook toe en bak hem even mee.
- Kruid met komijn, koriander, vegeta, kaneel, kurkuma, peper en zout.
- Bak de kruiden even mee tot het lekker gaat ruiken. De kruiden zullen droog bakken.
- Roer de tomatenpuree door de kruiden en bak hem ook even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
- Voeg de geraspte tomaten toe.
- Laat de saus 10 min sudderen op medium vuur tot de tomaten mooi uit elkaar vallen.
- Voeg de 250 ml bouillon toe en warm goed door.
- Laat de saus indikken.
- Mix de saus glad.
- Leg de plakken tong en het mergpijpje in de saus.
- Laat de tong nog 20 min sudderen op een zacht vuur, zodat de tong de smaak van de saus kan opnemen.
- Werk af met citroensap en platte peterselie.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Lekker met een romige aardappelpuree, pommes duchesse of aardappelkroketjes.
Je kan de tomaten ook ontvellen in kokend water en daarna in blokjes snijden.
Van de rest van de bouillon maak je uiteraard soep. Soms vries ik de bouillon ook in voor andere doeleinden.
![]() |
| Foto Cathy Van de Moortele |



Reacties