Gegratineerde eieren met kaassaus

Foto Cathy Van de Moortele

Onze kippen zijn goed aan de leg, wat betekent dat ik weer wat vaker iets zal bakken, meer pasta zal maken of eiergerecht ga bedenken.
Er worden sowieso iedere week eieren hard gekookt. Een hardgekookt eitje als tussendoortje vind ik altijd lekker. Of je verwerkt de eieren in andere gerechten, zoals vogelnestjes, eieren met spinazie of deze gegratineerde eieren bijvoorbeeld. 
Vraag je slager naar zijn beste ham en laat die mooi dun snijden.

Wat hebben we nodig:

  • 4 hardgekookte eieren, gepeld
  • 4 plakken gekookte ham, dun gesneden
  • 40 gr boter + extra om de ovenschaal in te vetten
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 400 ml volle melk
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • 75 gr geraspte kaas
  • verse bieslook, gesnipperd
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat boter.
  • Snij de eieren door en leg ze in de ingevette schaal, met de snijkant naar boven.
  • Bedek de eieren met de ham.
  • Laat de boter smelten in een saus pan en roer er de bloem door.
  • Klop goed tot je een mooie roux bekomt. Laat de roux niet kleuren maar laat de bloem wel uitbakken.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe en klop telkens goed door, zodat er geen klontertjes zijn.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Roer de helft van de kaas door de saus en laat hem smelten.
  • Giet de saus over de eieren en strooi de rest van de kaas over de saus.
  • Zet de schaal 20 min in de oven en leg dan nog even de grill aan.
  • Werk af met bieslook en Aleppo peper.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Lekker met een gekookt aardappeltje.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties