Aardappel pakora
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Aardappelschijfjes met een beslagje van kikkererwtenmeel. Ze zijn heerlijk om zo weg te happen, gekruid met paprikapoeder. Voeg een beetje van de warme olie toe aan het beslag, zo zullen de pakora minder olie opslorpen tijdens het frituren.
Aan het resterend beslag, heb ik halve uienringen toegevoegd en ook die waren snel op.
Wat hebben we nodig:
- 400 gr frietaardappelen, geschild
- 2 l zonnebloemolie
- 140 gr gram flour (kikkererwtenmeel)
- 60 gr bloem
- snuifje zout
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- 1 koffielepel korianderpoeder
- oranje voedingskleurstof (optioneel)
- 220 - 275 ml bruisend water
- uien, gepeld en gehalveerd
Hoe gaan we te werk:
- Snij de aardappelen in dunne plakjes. Niet zo dun als chips, maar ook niet te dik, anders zullen de schijfjes niet garen.
- Leg de schijfjes 10 min in koud water.
- Zet een diepe pan met zonnebloemolie op het fornuis en warm die alvast op. Medium warm is perfect. Leg een schuimspaan klaar en een rooster met dubbel keukenpapier.
- Ondertussen maak je het beslag: meng de twee soorten bloem met het zout en de kruiden.
- Voeg de voedingskleurstof toe aan 220 ml spuitwater en giet het water geleidelijk aan bij de droge ingrediënten.
- Blijf goed kloppen met een garde en giet extra water bij het beslag als het te dik is.
- Je moet een soort pannenkoekbeslag bekomen van dikte.
- Giet de aardappelschijfjes af en droog ze. Ik doe dat in de slazwierder.
- Laat enkele druppels beslag in de olie vallen. Als ze onmiddellijk beginnen te bruisen en naar boven drijven, is de olie op de juiste temperatuur. Schep de druppels beslag uit de olie en gooi ze weg.
- Doop enkele schijfjes aarsappel in het beslag en leg ze in één laag in de olie.
- Laat ze mooi kleuren en krokant worden.
- Laat de pakora uitlekken op keukenpapier.
- Heb je beslag over? Snij de gehalveerde uien dan in fijne ringen en maak ze van elkaar los. Neem een hoopje van de uienringen en leg ze in het beslag. Neem nu enkele uienringen met beslag tussen je vingers en leg het hoopje in de olie. Laat de uien pakora mooi kleuren en krokant worden en laat hem uitlekken op keukenpapier.
TIP:
Je kan de pakora serveren met een sausje naar keuze of met een chutney.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties