Gehaktrolletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Niet echt een fan van frikandon? Misschien vind je deze gehaktrolletjes wel lekker! Ze zijn heel sappig en mals. Een recept uit Albanië:qofte (zeg tjuftah). Als je de kans hebt om deze rolletjes op de BBQ te maken, vooral doen.
Het is belangrijk dat je de ui raspt en zowel de ui als de sappen toevoegt aan het gehakt. Gewoon snipperen werkt niet, het resultaat zal niet hetzelfde zijn.
Het spuitwater maakt de qofte luchtig, net als het natriumbicarbonaat, dat de vezels in het vlees breekt. Kneed het gehakt niet langer dan nodig, om ervoor te zorgen dat de rolletjes niet taai worden. Het gehakt is nog redelijk plakkerig wanneer je de rolletjes vormt. Daarom is het handig de vulling in een spuitzak te doen en de rolletjes rechtstreeks in de pan te spuiten.
De gehaktrolletjes worden vaak geserveerd in een ovenbroodje. Maar ze zijn ook heel lekker met pilafrijst bijvoorbeeld of een frisse salade.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr gemengd gehakt (kalfs/varkens)
  • 100 gr ui, gepeld en geraspt
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel vegeta
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • peper van de molen
  • zout
  • 40 gr bloem
  • 30 ml spuitwater
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Meng de geraspte ui met de knoflook en de kruiden.
  • Doe deze mix bij het gehakt en voeg ook de bloem en het spuitwater toe.
  • Meng heel kort door elkaar.
  • Breng de vulling over in een spuitzak en laat het gehakt minstens een uur rusten in de koelkast.
  • Zet een pan op het vuur en warm die op.
  • Voorzie de warme pan van een laagje olie.
  • Knip een stuk van de spuitzak weg en spuit rolletjes gehakt in de pan. Knip het gehakt af met een schaar.
  • Bruin de rolletjes aan alle zijden.
  • Laat de rolletjes uitlekken op keukenpapier.

TIP:

Je kan de rolletjes ook vormen met de hand. Maak je handen hier lichtjes vochtig voor.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties