Kalfstong met gebakken uien en paprika
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Omdat de kalfstong van de Marokkaanse slager Ya Salam in Brugge zo een hit was, moest ik er een tweede in huis halen.
We maken vandaag een variant op onze tong in Madeirasaus. Met invloed uit het Midden-Oosten gaan we voor uien en paprika's, gekruid met komijnpoeder en knoflook. Benieuwd wat jullie van deze versie vinden.
Wat hebben we nodig:
- 1 kalfstong, schoongemaakt
- 1 wortel, gewassen en in grove stukken gesneden
- 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
- 1 stengel selder, gewassen en in grove stukken gesneden
- 10 peperbollen
- 4 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- enkele takjes thijm
- 1 eetlepel zout
- 1 liter (verse) kippenbouillon
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 2 Turkse, groene pepers, schoongemaakt en in ringen gesneden
- zout
- witte peper
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 1 koffielepel komijnpoeder
Hoe gaan we te werk:
- Leg de kalfstong in de snelkookpan en doe er de wortel, ui, selder, peperbollen, laurier, kruidnagel, thijm en zout bij.
- Overgiet met de bouillon.
- Zet de pan op het vuur, sluit het deksel en breng onder druk.
- Verminder het vuur naar medium warmte en laat de tong mooi gaar worden in een uur tijd.
- Laat de stoom van de pan en open ze.
- Controleer of de tong gaar is.
- Schep de tong uit de bouillon en laat ze 10 min afkoelen op een bord.
- Zeef de bouillon en gooi de aromaten weg.
- Verwijder het leerachtige vel van de tong en snij het vet aan het dikkere deel weg.
- Snij de tong in plakken.
- In een diepe pan laat je wat olijfolie opwarmen.
- Fruit de uisnippers glazig en voeg de pepers toe. Fruit ze mee.
- Kruid met zout en witte peper.
- Meng de knoflook onder de uien en bak hem even mee.
- Voeg de blokjes tomaat toe en kruid met komijnpoeder.
- Roer om.
- Leg de plakken tong op de groenten en giet er wat van de bouillon bij.
- Dek af met een deksel en warm goed door.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Bevochtig de tong met extra bouillon indien nodig.
Het deksel op de pan zorgt ervoor dat het gerecht mooi sappig blijft.
Je kan de tongsneetjes ook een beetje bakken in boter en ze daarna op de groenten leggen, voor extra smaak.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties