Ravioli met schoudergebraad uit de slowcooker

Foto Cathy Van de Moortele

Als ik iets klaar maak in de slowcooker, maak ik altijd voldoende om er 2x genot van te hebben. Dat was niet anders met het schoudergebraad van gisteren. Vandaag maken we van de resten een heerlijke, gevulde pasta. Ik heb gekozen voor ravioli en gebruikte hier een vorm voor waarmee je meteen 24 kleine vierkante pastakussentjes maakt. Dat gaat vlot vooruit en ze zijn supercute om te zien. Ik heb ze geserveerd met een eenvoudige botersaus en dat was een goede beslissing.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • 400 gr overgebleven schoudergebraad met groenten, uitgelekt
  • zout
  • 100 gr boerenboter
  • enkele takjes thijm, gerist
  • Aleppo peper (pul biber)
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een ziploczakje.
  • Ondertussen mix je het schoudergebraad met de groenten glad in de keukenrobot. Je moet een dikke pasta bekomen.
  • Schep deze vulling in een spuitzak met een klein, rond spuitmondje.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 delen.
  • Neem 1 deel en laat de rest in het afgesloten zakje zitten.
  • Haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamaker).
  • Bestuif de raviolivorm met wat semolina en leg het pastavel er op.
  • Ga er zachtjes met de deegrol overheen, zodat je de uitsparingen ziet zonder dat je ze doorgesneden hebt.
  • Spuit in elk vakje een toefje vulling. Hou er rekening mee dat je de holtes niet teveel vult, anders zal de ravioli niet gesloten kunnen worden en zal de vulling er uit lekken.
  • Haal nu een tweede deel pastadeeg door de pastamachine tem stand 6 en leg dat over de vulling.
  • Druk eerst voorzichtig aan met je handen, zodat er geen lucht meer in de pasta zit.
  • Strooi wat semola over  het deeg  en ga er over met de deegrol. 
  • Ga er een tweede keer over en duw wat extra aan, zodat de pasta mooi losgesneden wordt.
  • Draai de raviolivorm om op je werkblad en tik er even mee, zodat de ravioli los komen.
  • De ravioli die nog aan elkaar vastzitten, snij je los met een gekarteld pastawieltje.
  • Ga zo verder tot alle vulling op is.
  • Heb je nog deeg over? Verwerk dat dan tot spaghetti of tagliatelle.
  • Laat de ravioli kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng dat aan de kook.
  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en laat daar de boter in smelten op zachte temperatuur.
  • Kook de gewenste hoeveelheid ravioli (ik heb 24 stuks gekookt) al dente.
  • Voeg de ravioli toe aan de pan met boter, samen met een pollepel van het pastakookvocht. Dit water bevat koolhydraten van de pasta en die zal een mooie, romige saus maken met de boter.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over het gerecht en werk af met thijmblaadjes en Aleppo peper.
  • Schep de pasta in 2 mooie borden.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Laat de rest van de ravioli nog even drogen en breng ze dan over in een diepvrieszak. Vries ze in. Kook ze nadien uit bevroren toestand.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties