Lahmacun

Foto Cathy Van de Moortele

Turkse pizza. Ik heb me een kleine, elektrische pizzaoven aangeschaft en in deze oven kan je ook perfect Turkse lahmacun (lach-ma-djoen) klaarmaken. De bodem is dun en je smeert er een mengsel van gehakt met fijngemalen groenten op. Beleg de lahmacun na het bakken met uien, gesnipperde sla, peterselie of koriander, tomaat, komkommer en een sausje naar keuze. Oja, vergeet niet om een beetje citroensap over de rauwkost te sprenkelen. Rol de lahmacun op en geniet.

Wat hebben we nodig:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 350 gr witte bloem
  • 1 snuif zout
  • 1 snuif suiker
  • 200 gr rundergehakt
  • 1 grote tomaat
  • 1 rode paprika, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 1 groene, Turkse paprika, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 2 uien, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 opgehoopte koffielepel tomatenpuree
  • 1 koffielepel paprikapuree
  • 4 takjes platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 1 koffielepel sumak
  • enkele chilivlokjes
  • peper van de molen
  • 1 koffielepel zout
  • 30 ml olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de melk met het water, de olie, de bloem, het zout en de suiker in de kom van de Kenwood.
  • Het deeg mag niet aan de handen blijven plakken maar moet wel een beetje sticky zijn.
  • Laat het deeg 15 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Doe het gehakt in een kom.
  • Mix de tomaat met de twee soorten paprika, de uien en de knoflook en voeg dit toe aan het gehakt.
  • Voeg de tomatenpuree, paprikapuree, peterselie en de kruiden toe aan het gehakt.
  • Drizzle de olijfolie er over heen en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel het deeg in 8 balletjes (ongeveer 75 gr per balletje). Bol ze mooi op en leg ze onder plastic folie.
  • Bebloem je werkblad en rol een balletje deeg uit.
  • Verdeel de vulling in 8 gelijke porties.
  • Schep 1 portie vulling op het deeg en smeer alles uit met een lepel of met je handen. De vulling is nat maar dat is prima zo. De lahmacun wordt dun belegd, zo hoort het.
  • Verwarm de pizzamaker tot op temperatuurstand tussen 2.5 en 3.
  • Gebruik de twee meegeleverde halve platen met handvat om de lahmacun op te scheppen.
  • Schep de lahmacun op de plaat en sluit het deksel.
  • Bak de lahmacun gaar. Ik zet de timer op 3 min.
  • Ga zo door tot alle lahmacun gebakken zijn. Stapel ze op elkaar tijdens het bakken en hou ze warm tussen een keukenhanddoek.
  • Beleg de lahmacun met groentjes en een sausje naar keuze.
  • Rol hem op en geniet.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Ik kocht deze pizzamachine bij bol.com.
De pizzasteen in de machine kan je niet wassen. Laat hem zoals hij is, hij zal verweren maar dat is niet erg. 
In dit toestel kan je uiteraard ook (diepvries)pizza's klaarmaken of wat dacht je van pitabroodjes, tortilla's, piadina, naanbrood?

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties