Panzerotti

Foto Cathy Van de Moortele

We waren op bezoek bij onze uitwisselingsstudente Ilaria, in Bari, Italië. Toen Ilaria 3 maanden bij ons woonde, zei ze vaak hoe ze het miste om panzerotti te eten. Ik kende deze snack niet en pas toen we bij haar op bezoek waren, wisten we eindelijk waar ze het altijd over had.
Vandaag heb ik de tijd gevonden om zelf panzerotti te maken. Gevuld met mijn zelfgemaakte marinarasaus, mozzarella en pepperoni. Je kan het rauwe product makkelijk invriezen en dan frituren wanneer je zin hebt in een hartige snack.
Het deeg maak je zelf en dat is helemaal niet moeilijk. Uit dit recept haal je 8 panzerotti.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr bloem
  • 5 gr korrelgist
  • 2 gr zout
  • 120 ml warm water
  • 2 lepels olijfolie
  • 120 ml marinarasaus
  • 120 gr geraspte mozzarella
  • 8 plakjes pepperoni of chorizo
  • gedroogde oregano

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een holte in het midden.
  • Strooi de gist in de holte en dek af met bloem.
  • Strooi het zout aan de zijkant en giet het water en de olie bij de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden tot het mooi homogeen is.
  • Leg de deegbal in een lichtjes ingevette kom.
  • Vet je handen in met wat olijfolie en wrijf dat over de bovenkant van het deeg, zodat het niet uitdroogt.
  • Sluit de kom af en laat het deeg 1u rusten.
  • Weeg het deeg af (normaal moet je 400 gr deeg hebben) en verdeel het in 8 porties van 50 gr.
  • Bol de porties op en leg ze tussen 2 vellen plastic, zodat ze niet uitdrogen.
  • Verwarm de frituurpan op 175°C.
  • Rol een portie deeg uit tot een cirkel van 15cm diameter.
  • Schep een eetlepel saus in het midden van de cirkel deeg en strooi er 15 gr kaas over.
  • Leg een plakje pepperoni op de kaas en strooi er wat oregano over.
  • Vouw de flap dicht. Gebruik een vork om de randjes goed dicht te drukken of vouw de rand telkens over zichzelf om een mooi randje te bekomen (zoals ik dat heb gedaan). In deze video zie je hoe dat moet.
  • Frituur de panzerotti per 2 goudbruin. Draai ze om en frituur ook de andere kant goudbruin en krokant.
  • Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de panzerotti met de resterende marinarasaus.

TIP:

Je kan ook andere vullingen kiezen. Zie het een beetje als een gesloten, gefrituurde pizza.
Kan je de panzerotti niet allemaal in één keer eten? Vries ze dan in op een bakplaatje met bakmat of bakpapier. Eens ze bevroren zijn, doe je ze in een diepvrieszak. Frituur ze bevroren tot ze goudbruin zijn.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties