Manakish
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Broodjes die bij ons op het werk best vaak worden gebakken. Het zijn platbroden en ze worden meestal belegd met kaas of za'atar. Eén van onze jongemannen uit Libanon bezorgde mij authenthieke za'atar, die zijn moeder voor me fijngemalen had in haar vijzel. Wat een mooie gift... ik werd er een beetje emotioneel van. Deze jongen liet zijn thuisland, zijn familie, vrienden en leven achter, op de vlucht voor het geweld. Tijdens zijn verblijf hier, krijgt hij wekelijks te horen dat er familie of vrienden de bombardementen niet overleefd hebben. Bijzonder droevig en het raakt ons allemaal. Als we dan samen in de keuken een praatje slaan, terwijl hij manakish bakt in het kleine oventje uit zijn thuisland, dan is er even een lichtpuntje, een moment van rust, niet denken aan de miserie in deze wereld...
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 250 ml water, lauwwarm
- 25 gr verse gist
- 10 gr fijne griessuiker
- 350 gr witte broodbloem
- 5 gr zout
- 50 ml olijfolie (uit het Midden-Oosten)
- 100 gr verse witte, Turkse kaas, uitgelekt
- 50 gr mozzarella, geraspt
- 2 eetlepels za'atar kruiden
- 25 ml olijfolie
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water met de gist en de suiker in de kom van de Kenwood.
- Meng zodat de gist en de suiker oplossen.
- Voeg de bloem toe en strooi er het zout over.
- Laat de Kenwood het deeg mengen.
- Voeg de olijfolie gaandeweg toe.
- Laat het deeg lang genoeg mengen.
- Weeg het deeg af en verdeel het in 10 gelijke porties. We zullen 5 manakish maken met kaas en 5 met za'atar.
- Bol de porties mooi op en laat ze 45 min rusten onder ingevet plastiek.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol de balletjes uit tot platbroden.
- Gebruik hiervoor een deegrol. Rol nooit met je deegrol over de deegranden, anders zullen die platter zijn dan het middelste deel van de broden.
- Gebruik je 10 vingers om holtes te maken in de deegcirkels, zodat ze niet rijzen tijdens het bakken.
- Zet een pan op het vuur en warm ze goed op. Ik maak gebruik van stand 7 van 9 standen.
- Leg de broden in de pan en laat de onderkant mooi kleuren.
- Laat de manakish rusten op een keukenhanddoek. Stapel ze op elkaar en dek af met een tweede handdoek.
- Verwarm de oven voor op de warmste stand en warm de bakplaat mee op.
- Meng de twee soorten kaas in een kommetje.
- Meng de za'atar met de olie in een kommetje.
- Voorzie de platbroden van hun vulling.
- Schuif de broden zo'n 5 min in de hete oven of tot ze bruin en krokant zijn.
- Hou de broden opgestapeld warm in een keukenhanddoek.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Eet de manakish zo vers mogelijk, zo zijn ze op hun best. Snij ze in repen met een pizza en serveer ze als foodsharing.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties