Börek met gorgonzola Dop dolce

Foto Cathy Van de Moortele

Ben je nog niet helemaal zeker of je blauwe schimmelkazen wel lekker vindt? Dan raad ik je aan om eens de gorgonzola Dop dolce te kopen. Dit is een heel zachte en romige versie, die niet te uitgesproken is. Ik bracht hem mee om er een börek van te maken. Ik had namelijk nog een rol filodeeg in de koelkast liggen en dan is het altijd leuk om daar iets speciaals mee te doen.
Dit gerechtje is klaar op een half uurtje. Geen excuses dus.

Wat hebben we nodig:

  • zonnebloemolie
  • 1 pak filodeeg (475 gr)
  • 250 ml melk
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • krulpeterselie, gesnipperd
  • 200 gr gorgonzola Dop dolce
  • Aleppo peper (pul biber)
  • geroosterde sesamzaadjes
  • nigellezaadjes
  • 30 gr boter, gesmolten

Hoe gaan we te werk:

  • Vet een glazen, rechthoekige ovenschaal in met olie. Vergeet de zijkanten niet.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal het filodeeg uit de verpakking. 
  • Leg de rol voor je neer en snij ze in repen.
  • Maak alle linten van elkaar los.
  • Doe de helft van de filolinten in de schaal.
  • Klop de melk los met de olie en de eieren.
  • Giet de helft van dit mengsel over het filodeeg.
  • Strooi peterselie over de linten en verdeel er de kaas over. Ik gebruik hier 2 lepeltjes voor.
  • Kruid met Aleppo peper.
  • Verdeel de rest van de filolinten over de kaas en overgiet met het resterende melkbeslag.
  • Strooi sesamzaadjes en nigellezaadjes over de börek en schuif hem voor 25 min in de oven.
  • Haal de börek uit de oven en besmeer hem met gesmolten boter voor een mooie glans.

TIP:

Zowel warm als koud te eten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties