Baklava mer pistachenootjes

Foto Cathy Van de Moortele

In de Ramadan tijd wordt heel veel zoetigheid gebakken. Baklava is een van de meest gekende desserts en een ware traktatie. Ik maak het ook graag en ik kan je verzekeren dat het heel makkelijk eet (je blijft maar terug komen voor nog een stukje). De baklava snijdt je voor hij de oven in gaat, dat is de beste optie. Er zijn meerdere manieren om baklava te vouwen of voor te snijden. Hier zie je twee versies, maar mijn voorkeur gaat naar de driehoekjes.

Wat hebben we nodig:

  • 440 gr fijne griessuiker
  • 330 ml water
  • 7 gr vanillesuiker
  • 60 gr glucosestroop
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 verpakking vers filodeeg (Turkse supermarkt) (470 gr)
  • 250 gr ghee (geklaarde boter), gesmolten en afgekoeld
  • 100 gr ongezouten pistachenootjes, fijngehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de suiker met het water, de vanillesuiker, glucosestroop en het citroensap in een kookpot en breng het aan de kook. 
  • Van zodra de siroop begint te borrelen, zet je het vuur op medium en de timer op 10 min.
  • Roer af en toe met een garde, zodat de siroop niet aanbakt.
  • Laat de siroop afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een rechthoekige ovenschaal en zet die klaar.
  • Open de verpakking en leg de vellen filodeeg op een keukenhanddoek.
  • Haal er 4 vellen uit, ter grootte van je ovenschaal.
  • Dek de rest van het filodeeg mooi af, zodat het niet uitdroogt.
  • Wees voorzichtig met de vellen deeg, want ze scheuren makkelijk.
  • Leg een vel voor je en vet het in met de ghee. Gebruik hiervoor een silicone borsteltje.
  • Leg er een tweede vel op en vet dat ook in.
  • Strooi een dun laagje nootjes over de geklaarde boter.
  • Leg er een derde vel op en vet het in en daarna nog een vierde vel, dat je ook nog eens invet.
  • Begin aan de korte kant en vouw die zo'n 10cm over. Doe een tweede vouw en een volgende vouw, tot je een opgevouwen rechhoek bekomt. 
  • Leg die in de ovenschaal.
  • Ga verder op dezelfde manier met de rest van het filodeeg, de geklaarde boter en de nootjes.
  • De rest van de ghee gebruik je om het geheel nog eens te voorzien van een laagje boter.
  • Gebruik een scherp mesje om de rechthoeken in driehoeken te snijden.
  • Zet de baklava 30 min in de oven, tot hij mooi bruin en krokant is.
  • Overgiet de baklava meteen met de suikersiroop. Je hoeft niet alle siroop te gebruiken. 
  • Strooi de rest van de pistachenootjes over de siroop en laat de baklava afkoelen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Bewaar de baklava in een afgesloten Tupperware doos.
Je kan de 4 vellen filodeeg na het bestrijken met ghee, ook opvouwen als een harmonica en hem zo in de schaal leggen.
Resten suikersiroop doe je in een schoon flesje. Zet het afgesloten weg in de koelkast, het bewaart superlang. 

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties