Frikandon met kaas
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Altijd lekker, warm of koud. Ik maak graag frikandon en snij restanten dan met de snijmachine in dunne plakken voor op de boterham. Of in blokjes, voor bij het aperitief, met een beetje mosterd of ketchup.
De frikandon wordt eerst aangekorst in de pan, voor hij verder mag garen in de oven. Dat maakt het nog lekkerder.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- zout
- 2 eieren
- 60 gr paneermeel
- 600 gr gemengd gehakt (kalf/varken)
- 100 gr geraspte kaas
- platte peterselie, fijngesnipperd
- peper van de molen
- nootmuskaat
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olie opwarmen in een klein pannetje.
- Bak de uisnippertjes goudbruin en kruid ze met zout.
- Laat de uien afkoelen.
- Klop de eieren los met het paneermeel in een kom. Gebruik hiervoor een garde.
- Meng deze dikke pasta met het gehakt, de kaas, peterselie en uien.
- Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Maak je werkblad vochtig met een beetje water.
- Stort de massa op je werkblad.
- Maak ook je handen vochtig.
- Vorm het gehaktbrood en zorg dat er geen scheuren zijn.
- Laat wat olijfolie opwarmen in een pan.
- Leg het vlees in de pan en laat het mooi korsten.
- Draai het voorzichtig om en korst de andere kant, daarna de zijkanten.
- Leg het gekorste gehaktbrood in de schaal en besprenkel met nog wat olijfolie.
- Schuif de schaal in de oven voor 40 min.
- Laat het vlees 10 min rusten.
TIP:
Varieer in de kaassoort.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties