Chocoladekoeken met hazelnoot

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ben weer aan het werk. Het was een vermoeiende eerste week, maar zo leuk om iedereen terug te zien. Tijd om weer eens koekjes te bakken voor de collega's. Die zeggen daar geen nee tegen.
Deze chocoladekoeken hebben een extra smaak erbij, door de toevoeging van gehakte (blanke) hazelnoten. Je kan de noten eerst roosteren in een droog pannetje voor extra smaak, als je dat wilt.

Wat hebben we nodig:

  • 440 gr fijne griessuiker
  • 225 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 280 gr patisseriebloem
  • 80 gr pure cacao
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 130 gr blanke hazelnoten, grof gehakt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Mix de suiker met de boter en de eieren tot een luchtige massa.
  • Meng de bloem met de cacao, het natriumbicarbonaat en het zout. 
  • Gebruik hiervoor een garde.
  • Meng de drege ingrediënten kort door de natte.
  • Spatel de gehakte noten door het beslag.
  • Schep gelijke hoopjes beslag op de bakplaten en laat voldoende tussenruimte want de koekjes worden groter.
  • Bak de koekjes 10 min.
  • Laat ze 5 min afkoelen op de bakplaat en schep ze dan over op een rooster om volledig af te koelen.

TIP:

Van zodra de koekjes uit de oven komen, zet ik een glas over een koekje en schuif dat glas in cirkelvormige beweging over de bakplaat, om het koekje mooi rond te maken. Doe dat met alle koekjes.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties