Schoudergebraad in de slowcooker

Foto Cathy Van de Moortele

Slowcooking is zo gemakkelijk. Het huis ruikt ook heerlijk naargelang het vlees zachter wordt. Neem een stuk gebraad dat wel wat vet bevat, zodat het gebraad niet droog wordt. 
We doen er heel wat groentjes bij en kippenbouillon, wat zorgt voor een lekkere saus. Geef er versgemaakte aardappelpuree bij en je maakt je gezin weer happy.
Teveel gebraad over? Daar maken we morgen ravioli van. 

Wat hebben we nodig:

  • 800 gr varkensschoudergebraad
  • peper van de molen
  • zout
  • zoet paprikapoeder
  • 3 teentjes look, gepeld en in de lengte doorgesneden
  • enkele takjes thijm
  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
  • 2 wortelen, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 2 pastinaken, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 50 gr tomatenpuree
  • 50 ml witte of rode wijn
  • 1.5 l kippenbouillon, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de slowcooker klaar.
  • Kruid het varkensgebraad met een mengeling van peper, zout en paprikapoeder. Zorg dat alle zijden gekruid zijn.
  • Maak 6 sneetjes in het gebraad en prop daar de look en de thijm in.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pan en kleur het vlees aan alle zijden aan.
  • Leg het vlees in de slowcooker.
  • Doe opnieuw wat olie in de pan en fruit nu de uien, selder, wortel en pastinaak aan.
  • Kruid met peper en zout.
  • Los de tomatenpuree op in een beetje water en voeg die toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar en bak de tomatenpuree even mee.
  • Blus met de wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de groentjes toe aan de slowcooker en verspreid ze rond het vlees.
  • Overgiet met de bouillon.
  • Stel de timer in op 8u en op hoge temperatuur.
  • Laat de slowcooker zijn werk doen.

TIP:

Vermijd om het deksel open te doen. Je zal ruiken wanneer het vlees gaar is. 
Haal het vlees en de groentjes uit de slowcooker en giet de saus over in een sauspan. Laat de saus indikken op het vuur. Voeg eventueel wat bruine maïzena toe om de saus in te dikken.
Serveer het vlees met de groenten en de saus.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties