Marokkaanse loubia

Foto Cathy Van de Moortele

Een stoofpot van witte bonen. Ik koop gedroogde witte bonen in de Turkse supermarkt. Laat ze een nachtje weken in koud water. De volgende dag ben je klaar om de stoofpot te maken.
Lekker met rustiek brood. Je kan er ook vlees bij garen als dat je ding is. Korst het vlees aan in de snelkookpan en voeg daarna de andere ingrediënten toe. Je kan het recept verder volgen zoals beschreven.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr gedroogde witte bonen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 stukje gember, geschild en geraspt
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 eetlepel vegeta
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • snuif kurkuma
  • snuifje cayennepeper
  • 1 blik tomatenblokjes (ik heb kerstomaatjes uit blik gekozen)
  • 1.5 l water, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Week de bonen een nachtje in koud water.
  • Giet ze af en laat ze uitlekken.
  • In de snelkookpan warm je de olijfolie op.
  • Fruit de uien aan en laat ze lichtjes kleuren.
  • Voeg de knoflook en gember toe en gaar die even mee.
  • Roer alle kruiden door de uien en bak ze even mee, om de smaken vrij te geven.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, samen met de bonen en het heet water.
  • Breng het geheel aan de kook nadat je de snelkookpan gesloten hebt.
  • Eens de pan op temperatuur is, zet je de temperatuur op medium laag.
  • Laat de stoofpot 45 min zachtjes garen.
  • Laat de stoom af van de snelkookpan en open het deksel.
  • Als er nog teveel vocht in de pan is, laat de stoofpot dan nog even verder garen zonder deksel.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Heb je geen snelkookpan? Doe de stoofpot dan in een zware pot, type Le Creuset. Laat het geheel dan zo'n 1.5u zachtjes sudderen.
Je kan ook een deel van de stoofpot stampen met een aardappelstamper. Dat zal de stoofpot ook dikker maken.
Heb je geen gedroogde bonen? Gebruik dan een groot blik witte bonen. Spoel ze goed en voeg ze toe aan de stoofpot, net zoals je zou doen met de gedroogde bonen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties