Pasta met chorizo en erwtjes

Foto Cathy Van de Moortele

Erwtjes heb ik steevast op voorraad in de vriezer. Ze zijn snel klaar en je kan ze heel makkelijk incorpereren in een recept. Vandaag maken we pasta alla chitarra. Ik had nog verse chorizo in de koelkast van mijn Crisp Online Versmarkt bestelling. De chorizo geeft kick aan het gerecht en de erwtjes voegen kleur toe. Rasp naar believen Parmezaanse kaas over je risotto en geniet.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 125 gr verse chorizo, van het velletje ontdaan en verkruimeld
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 Turkse, groene peper, ontpit en in ringetjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 ml witte wijn
  • 300 gr lange kerstomaatjes, gehalveerd
  • 30 gr diepvrieserwtjes
  • Parmezaanse kaas
  • platte peterselie, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en hou ze afgedekt in het zakje.
  • Neem 1 portie deeg en rol het uit.
  • Haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen).
  • Snij het deeg tot linguine. Ik gebruik hiervoor mijn Italiaanse chitarra.
  • Laat het deeg kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Laat een scheutje olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan. 
  • Bak de chorizo kort en schep hem over in een kommetje. Laat de geparfumeerde olie zoveel mogelijk in de pan.
  • Fruit de sjalotjes en groene peper in de resterende olie en voeg daarna de knoflook toe. Gaar die even mee.
  • Meng de tomatenpuree door de sjalotjes en bak die mee, zodat de rauwe smaak er af gaat.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de gehalveerde tomaatjes toe en laat ze zacht worden op een laag vuur.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Voeg de chorizo en de erwtjes toe aan de saus en meng goed ondereen.
  • Meng de al dente pasta door de saus en voeg een pollepel pastakookvocht toe.
  • Gaar nog even door.
  • Werk af met Parmezaanse kaas en peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Ik koop vaker de datterini tomaatjes dan kerstomaatjes.
Ontdooi de erwtjes niet. Voeg ze pas toe op het laatste, zodat ze hun frisse kleur behouden. 

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties