Bordje hummus met pittige kippengehaktballetjes en rode ui salade
Foto Cathy Van de Moortele |
Food sharing, een concept dat we onderhand wel kennen. Dit bordje hummus lijkt me wel zo'n gerecht, om samen te delen bij een glaasje. Serveer er Libanees brood bij.
Wat hebben we nodig:
- 1 blik kikkererwten van 400 gr inhoud, gespoeld en uitgelekt
- 70 gr tahini
- 2 eetlepels olijfolie
- 70 ml vers citroensap (1 grote citroen)
- snuif zout
- 1 teen knoflook, gepeld en geperst
- 2 ijsblokken
- 1/3 recept kippengehaktballetjes
- 1 kleine, rode ui, gepeld en gehalveerd
- snuif sumak
- 1/2 citroen
- platte peterselie, gesnipperd
- 20 gr ongezouten cashews, geroosterd in een droog pannetje
Hoe gaan we te werk:
- Kook de kikkererwten in licht gezouten water, gedurende 20 min of tot ze heel zacht zijn.
- Spoel de kikkererwten en doe ze in een kom met koud water.
- Wrijf de kikkererwten door je handen zodat de velletjes loslaten.
- Gooi de velletjes weg.
- Doe de kikkererwten in de keukenrobot en mix ze heel glad. Neem hier je tijd voor en gebruik een spatel om omhooggespatte kikkererwten terug naar beneden te duwen.
- Voeg de tahini, olijfolie, het citroensap, een snuif zout en de knoflook toe.
- Cutter alles glad op hoge snelheid. Neem ook hier je tijd voor, reken toch op enkele minuten.
- Duw opgespatte hummus weer naar beneden met je spatel.
- Voeg de ijsblokjes toe en cutter nog enkele minuten verder.
- Je hummus is nu klaar en super glad.
- Schep de hummus op een mooi bord en maak een holte in het midden.
- Volg het recept voor de kippengehaktballetjes en bak ze gaar.
- Schep de nog warme balletjes in het midden van de hummus.
- Snij de halve uien in fijne repen en doe ze in een kom.
- Kruid met zout en sumak en pers de citroen uit boven de uien.
- Knijp de uien tussen je handen, zodat ze zacht worden.
- Voeg de peterselie toe aan de uien.
- Schep dit mengsel op de hummus.
- Strooi de noten over de hummus, werk af met een drizzle olijfolie en serveer.
TIP:
De kikkererwten zijn al gaar als je ze in blik koopt, maar door ze een tweede keer te garen, zal je een heel romige hummus krijgen. Sla deze stap niet over.
Ik heb nog wat microgreens gebruikt om deze food sharing dish af te werken.
Reacties