Dirty rice met kalfsgehakt

Foto Cathy Van de Moortele

Eenpansgerechten, we maken ze allemaal wel eens. Weinig afwas, gemakkelijk en smaakvol. Dit gerecht is op basis van gehakt (ik koos voor kalfsgehakt) en rijst (mahmood rijst draagt mijn voorkeur). Vergeet niet om de rijst goed te wassen voor het beste resultaat.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 400 gr kalfsgehakt
  • peper van de molen 
  • zout
  • 1 eetlepel Cajun kruiden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in brunoise gesneden
  • 1 groene paprika, schoongemaakt en in brunoise gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 300 gr (mahmood) rijst, gewassen en uitgelekt
  • 775 ml water, heet
  • platte peterselie, gesnipperd
  • Aleppo peper naar smaak

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een diepe hapjespan.
  • Bak het gehakt rul.
  • Kruid met peper, zout en Cajun kruiden.
  • Voeg de ui, selder, paprika en look toe. 
  • Laat de groentjes zacht worden.
  • Roer de gewassen rijst door het vlees en de groenten.
  • Overgiet het gerecht met het hete water. 
  • Breng alles aan de kook, zet een deksel op de pan en zet het vuur op medium-laag. 
  • Laat alles op een laag vuur 20 min garen.
  • Neem de pan van het vuur maar open het deksel niet.
  • Laat de rijst zo nog 10 min staan.
  • Open nu het deksel en roer de peterselie en Aleppo peper door de rijst.
  • Serveer.

TIP:

Rijst wassen: doe de gewenste hoeveelheid rijst in een kom. Overgiet met koud water. Ga met je hand door de rijst in een draaiende beweging. Je zal zien dat het water snel troebel wordt. Giet het water weg en giet vers water bij de rijst. Blijf dit herhalen tot het water helder is. Giet de rijst af.

Reacties