Chocolate chips & chunks
Foto Cathy Van de Moortele |
Voor als je niet kan kiezen tussen chocolate chips en chocolate chunks: deze koekjes zijn gewoon to die for! Ik heb ze lekker groot gemaakt, voor die eenmalige traktatie. Als je de kans hebt om er eentje te eten die nog warm is: zeker doen!
Wat hebben we nodig:
- 225 gr boerenboter, in blokjes gesneden, op kamertemperatuur
- 230 gr fijne griessuiker
- 215 gr lichtbruine suiker
- 2 koffielepels vanille extract
- 410 gr patisseriebloem
- 5 gr zout
- 3 gr bakpoeder
- 5 gr natriumbicarbonaat
- 200 gr chocolate chips
- 200 gr chocolate chunks
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper en een spatel om de boter van de randen naar beneden te duwen.
- Voeg de twee soorten suiker toe en meng ze goed met de boter.
- Geef het deeg extra smaak met de vanille.
- Meng de bloem met het zout, bakpoeder en natriumbicarbonaat.
- Meng de droge ingrediënten kort door de natte.
- Spatel de chocolade door het deeg.
- Weeg porties van 50 gr af (ik gebruik hiervoor een koekjesschep) en rol ze in ballen.
- Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaten.
- Bak de koekjes 15 min of tot ze lichtjes beginnen te kleuren aan de randjes.
- Laat de koekjes 10 min op de bakplaat liggen op een rooster, vooraleer je ze volledig laat afkoelen op het rooster. De koekjes zullen nog iets doorgaren.
TIP:
Je kan de koekjes na het afkoelen invriezen.
Je kan ook de porties deeg invriezen. Leg de deegballetjes op een bakplaat met bakpapier en vries ze 30 min in. Breng ze daarna over in een diepvriesdoos.
Om bevroren koekjes te bakken: Zet een bakplaat met deegporties in de oven. Warm de oven op tot 180°C en bak ze nog 15 min van zodra het lichtje van de thermostaat uit is of tot de randjes van de koekjes beginnen te kleuren.
Je kan de bevroren deegballetjes ook laten ontdooien tot ze op kamertemperatuur en ze dan afbakken zoals in het recept.
Reacties