Varkenswangen in de slowcooker
Foto Cathy Van de Moortele |
Rond 23:15 sta ik in de keuken, varkenswangen aan te kleuren in boter en olijfolie. Ze zullen vannacht garen in de slowcooker, zodat we morgen enkel nog verse frietjes moeten snijden en een salade samenstellen. Mijn slager ontvliest de wangen als geen ander en hij maakt ook kalfsfond op bestelling. Uien, wortelen, kastanjechampignons en als extraatje: zilveruitjes van Camp's. Dit bedrijf uit Oudenaarde gebruikt geen geur-, kleur- of smaakstoffen en er wordt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten gewerkt. Al meer dan 100 jaar houden ze vast aan hun recepturen en methoden. Bij mijn frietjes kies ik graag voor de pickles van Camp's.
Wat hebben we nodig:
- boerenboter
- olijfolie
- 10 varkenswangen, ontvliesd
- peper van de molen
- zout
- 1 grote ui, gepeld en in repen gesneden
- 2 wortelen, geschraapt en in plakjes gesneden
- 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en in 4 gesneden
- 1 grote eetlepel tomatenpuree
- thijm
- 3 laurierblaadjes
- 500 ml Piedboeuf
- 250 ml kalfsfond
- 1 bokaaltjes Camp's zilveruitjes, uitgelekt
- bruine maïzena
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat boter en olijfolie warm worden in een brede pan. Ik gebruik hiervoor mijn tarte tatin pan van Le Creuset.
- Dep de varkenswangen droog met keukenpapier en kruid ze met peper en zout.
- Korst de wangen aan in de pan. Doe dat in meerdere keren, zodat de pan niet te vol ligt en het vlees de kans krijgt mooi te kleuren.
- Haal het vlees uit de pan en leg het in de kom van de slowcooker.
- Doe de uien in de pan en laat ze wat zachter worden. Schraap goed met een lepel, zodat bakrestjes van het vlees loskomen.
- Voeg de wortelen en champignons toe en laat ze even meebakken.
- Meng de tomatenpuree door de groenten en bak die even mee, zodat de smaak vrijkomt.
- Kruid met peper, zout en thijm. Leg de laurierblaadjes bij de groenten.
- Overgiet alles met het bier en de kalfsfond.
- Warm de saus goed door en giet ze over het vlees.
- Zet de slowcooker voor 6u op de laagste stand.
- Open het deksel niet tot de tijd verlopen is.
- Met een tang haal je de wangen uit de saus. Ze zijn botermals maar vallen niet uit elkaar.
- Breng de saus over in een sauspan en warm die goed door.
- Voeg de zilveruitjes toe.
- Dik in met bruine maïzena.
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Laat de wangen gerust staan tot je wakker bent, ze zullen niet meer verder garen.
Hang een zeefje in de saus. Doe in het zeefje je bruine maïzena en roer goed met een klein kloppertje. Zo heb je geen klontertjes in de saus.
Voor nog meer tips over en recepten met lokale producten: volg Lekker Oost-Vlaams en schrijf je meteen in voor hun nieuwsbrief.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties