Spiraaldonuts

Foto Cathy Van de Moortele

Zoek niet verder naar het perfecte donutrecept! Deze donuts zijn zo fluffy, ik heb er zelfs 2 gegeten na elkaar. Ze worden heel erg groot, hou daar rekening mee. Je kan er natuurlijk ook 20 maken van dit recept, als je de repen halveert. Maar ik heb er 10 dus. Of moet ik zeggen had?

Wat hebben we nodig:

  • 7 gr korrelgist
  • 310 ml water, lauwwarm
  • 85 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 30 gr fijne griessuiker
  • 480 gr witte broodbloem
  • extra fijne griessuiker voor de afwerking
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Zet de kom van de Kenwood klaar.
  • Los de gist op in het water in de kom.
  • Doe er de boter en de suiker bij en stort er de bloem op.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden op lage snelheid gedurende 11 min.
  • Lang kneden zorgt voor een fluffy deeg.
  • Dek af en laat het deeg 1u rusten.
  • Ontgas het deeg door er met je vuist in te slaan.
  • Haal het deeg uit de kom.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1cm dik en 40cm breed.
  • Snij 10 gelijke repen van zo'n 4 cm. Gebruik hiervoor een lat en een heel scherp mes.
  • Duw 1 uiteinde van elke reep plat en rol de reep op. Duw voorzichtig het laatste stukje onderaan vast, zodat de rol niet loskomt.
  • Knip 10 vierkantjes bakpapier en leg op elk stukje papier een spiraaldonut.
  • Bestuif de donuts met een klein beetje bloem.
  • Dek af met plastiek en laat de donuts 30 min rijzen.
  • Zet een pan op het vuur met zonnebloemolie en warm die goed op.
  • Test met een stukje deeg of de steel van een houten lepel. Als de olie onmiddellijk begint te borrelen, is de temperatuur perfect.
  • Leg 2 donuts tegelijk in de olie, op het bakpapier.
  • Eens de donut een beetje gebakken is, kan je het papier makkelijk weghalen. 
  • Frituur ook de andere kant.
  • Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
  • Rol de donuts door extra griessuiker en laat ze afkoelen op een rooster.
TIP:

Natuurlijk het lekkerst als je ze meteen kan eten.

Reacties