Mangrove krab
Foto Cathy Van de Moortele |
Niet zo alledaags maar o zo lekker! De Aziatische supermarkt in Zelzate is de plaats waar ik graag langs ga om dit soort recepten klaar te maken. Betaalbare prijzen voor producten die je niet overal vindt. Zoals deze mangrove krab bijvoorbeeld. Een zak van 1 kg, juist gepast voor 2 personen. De saus is bijna een soep, ik heb er brood bij gegeven, zodat er niets van dat kostbaars verloren gaat. Zorg dat je een kreeftenschaar in huis hebt om de krabbenpoten te breken. Ik gebruikte ook kleine fonduevorkjes om het delicate vlees uit de poten te halen. Genieten maar weer!
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
- 1 eetlepel gember/lookpasta
- 200 ml tomatensaus
- 1/2 chilipeper, ontpit en in ringetjes gesneden
- zout
- 1 kg mangrove krab, ontdooid, schoongemaakt, gespoeld en uitgelekt
- 1 eetlepel vissaus
- bouillon van garnalen, heet
- platte peterselie, fijngesnipperd
- peper van de molen
- sap van 1/2 citroen
Hoe gaan we te werk:
- Zet een zware pot, type Le Creuset, op het vuur en warm die langzaam op met een scheut olijfolie.
- Fruit de sjalotsnippers glazig.
- Roer de gember/lookpasta door de sjalotjes en bak die even mee.
- De tomatensaus wordt door de sjalotten geroerd. Strooi er de chilipepertjes over en kruid met zout.
- Leg de krab in de saus en draai ze om, zodat ze aan beide kanten bedekt is met saus.
- Kruid met vissaus en giet er hete garnalenbouillon over, tot de krab net onder staat.
- Breng de krab aan de kook, zet het vuur op medium warmte en laat de krab garen onder deksel.
- Werk af met de platte peterselie, flink wat peper van de molen en vers citroensap.
TIP:
Vergeet niet om brood te geven bij deze krab, zodat je de saus kan opscheppen.
Verwijder de kieuwen van de krabben voor je ze gaart.
Als je dat wenst, kan je de poten al op voorhand breken met de kreeftenschaar.
In de Aziatische supermarkt koop ik garnalenbouillon in poedervorm, boordevol smaak.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties