Runderstoofvlees met tomaat en kruiden uit het Midden-Oosten

Foto Cathy Van de Moortele

Stap eens een halal slager binnen, je vindt er heel wat in Gent. Deze mensen zullen je hartelijk ontvangen en je graag te woord staan. Ik kocht er runderstoofvlees, heel grof gesneden. Er zat wat vet aan, maar dat zorgt voor extra smaak uiteraard. Gekruid met specerijen uit het Midden-Oosten en gegaard in de slowcooker in een saus van tomaat met selder, ui en wortel. Tijdens het laatste uur doe je er aardappelen bij, zodat deze extra smaak kunnen opnemen. Onze Arabische vrienden serveren hier graag nog rijst met geroosterde vermicelli en Libanees brood bij, maar voor mij is dit voldoende koolhydraten.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1.5 kg runderstoofvlees (halal), drooggedept
  • peper van de molen
  • zout 
  • 2 uien, gepeld, gehalveerd en in ringen gesneden
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 selderstengels, schoongemaakt en in maantjes gesneden
  • 3 wortelen, geschraapt en in stukken gesneden
  • thijm
  • zoet paprikapoeder
  • korianderpoeder
  • komijnpoeder
  • een flinke eetlepel paprika/tomatenpuree (Turkse winkel)
  • 1 blik tomatenblokjes van een goed merk
  • 500 ml kippenbouillon, heet
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 gr aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 1 eetlepel chili op olie
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pan op het vuur. Ik gebruik hier graag mijn tarte tatin van Le Creuset voor.
  • Warm de pot op met wat olijfolie.
  • Kruid het vlees met peper en zout.
  • Bak het vlees mooi aan, aan alle zijden en leg ze daarna in de pot van de slowcooker.
  • Doe dit in meerdere keren, zodat het vlees de ruimte krijgt om te bakken en niet gaat stoven.
  • Voeg extra olijfolie toe aan de pan en fruit de uien aan. Ze mogen wat kleur krijgen, maar niet te donker worden.
  • Doe de knoflook erbij, samen met de selder en wortel.
  • Roer alles goed om en schraap bakrestjes los.
  • Kruid met thijm, paprikapoeder, koriander en komijn.
  • Bak de kruiden even mee en roer dan de paprika/tomatenpuree door de groentjes.
  • Bak dit concentraat ook even mee, om zoveel mogelijk smaak te creëren.
  • Doe de tomatenblokjes bij de groentjes en spoel het blik met bouillon. Voeg de bouillon uit het blik en de resterende bouillon toe en warm goed door.
  • Giet deze warme saus over het vlees in de slowcooker.
  • Voeg de laurierblaadjes toe.
  • Zet de slowcooker op HIGH voor 6u.
  • Na 5u voeg je de aardappelstukjes toe. Gaar nog 1u of langer indien nodig.
  • Roer de chili door het gerecht als er wat pit in mag.
  • Werk af met de peterselie.

TIP:

Heb je tijd om zelf kippenbouillon te maken? Zoveel te beter!
In een slowcooker moet je niet teveel vocht toevoegen, want het vocht verdampt niet. 

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties