Griekse salade met ovenaardappeltjes en sappige kip

Foto Cathy Van de Moortele

Koop jij wel eens ontboute kippendijen? Ik kan je dat ten sterkste aanbevelen. Dit deel van de kip is bijzonder smaakvol en sappig, totaal anders dan de drogere kipfilet. Er zit wat vet aan de kip, maar dat vet geeft de kip meer smaak. Snij het er dan ook niet af.
Marineer de kip daags voordien, dan kan je de volgende dag snel aan het werk om je maaltijd samen te stellen.
De kip garen we samen met de aardappelblokjes in de oven, vooraleer we ze samenvoegen met de salade. Heb jij er ook al zin in?

Wat hebben we nodig:

  • 375 gr ontboute kippendijen, drooggedept
  • peper van de molen
  • zout
  • provençaalse kruiden
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • sap van 1/2 citroen
  • 30 ml olijfolie + extra
  • 2 frietaardappelen, gewassen en geschild
  • 45 ml olijfolie
  • 15 ml rode wijnazijn
  • sap van 1/2 citroen
  • peper van de molen
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 1 Romeinse sla, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1/2 komkommer, in grove brunoise gesneden
  • 10 Looye honingtomaatjes, gehalveerd
  • 1/4 rode ui, gepeld en in fijne, halve ringen gesneden
Hoe gaan we te werk:

  • Doe de kippendijen in een kom.
  • Kruid ze met peper, zout, provençaalse kruiden, Aleppo peper, knoflook.
  • Meng het citroensap en de kruiden onder de kip en doe er ook 30 ml olijfolie bij.
  • Dek goed af en zet de kip voor 12u in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 240°C.
  • Vet een bakplaat in met wat olijfolie.
  • Verdeel de kip over de bakplaat.
  • Snij de aardappelen in grove brunoise en wentel ze door resterende marinade van de kip.
  • Verdeel de aardappelen tussen de stukken kip.
  • Schuif de bakplaat voor 35 min in de oven.
  • Met een tang breng je de kip over in een kom. Snij ze in hapklare stukken.
  • Wentel de aardappelblokjes door het vet dat op de bakplaat zit en schuif ze nog voor 15 extr min in de oven zodat ze mooi kleuren en een korstje krijgen.
  • Maak de dressing: meng de olijfolie met de rode wijnazijn, het citroensap en de kruiden. Meng goed met een garde.
  • Neem een grote kom en verdeel daarin de Romeinse sla. Meng ze met een beetje van de dressing.
  • Strooi de komkommer, tomaatjes en ui over de sla.
  • Meng de aardappelblokjes met de kip en leg die bovenop de sla.
  • Druppel de rest van de dressing over de salade en dien op.

TIP:

Voorzie deze salade van extra proteïnen door er nog fetablokjes aan toe te voegen.

Reacties