Ragoût van kip en merguez

Foto Cathy Van de Moortele

Hoe kan dit nu niet smaken? Met een kom rijst erbij, heerlijk toch? Ik heb gekozen voor halal merguez en ontboute kippendijen. De dijen zijn lekker sappig en mals en hebben meer smaak dan de kipfilet. Met dit pannetje ragoût gaan we volop voor smaak.

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr merguez
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 375 gr ontboute kippendijen, drooggedept en in hapklare stukken gesneden
  • 80 gr gemarineerde tomaatjes, grof gehakt
  • 400 gr lange kerstomaatjes, gehalveerd
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 ml kippenbouillon, heet
  • 50 gr zachte chorizo (charcuterie), in reepjes gesneden
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware, brede pan op het vuur en laat die goed warm worden.
  • Knijp stukjes van de merguez in de pan en laat die bakken tot de olie vrijkomt. Gooi de darm van de merguez weg.
  • Fruit de uisnippers glazig.
  • Eens de uien zacht zijn, mag de knoflook erbij. Gaar die even mee.
  • Kruid met paprikapoeder en leg de kip in de pan. Draai ze om zodat ze volledig door het uienmengsel is gehaald.
  • Laat de kip aan beide zijden bruin bakken, zonder ze al te laten garen.
  • Voeg de gemarineerde tomaatjes en kerstomaatjes toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet de kippenbouillon in de pan, schraap bakrestjes los en breng alles aan de kook.
  • Zet een deksel schuin op de pan, verlaag het vuur naar medium-laag en laat alles zo'n 40 min op een zacht vuurtje garen.
  • Op het laatste meng je de charcuterie en de peterselie door de ragoût.
  • Serveer deze ragoût met rijst of brood.

TIP:

Je kan ook een blik tomatenblokjes (van een goed merk) gebruiken ipv kerstomaatjes.
Ik gebruik hiervoor mijn tarte tatin pan van Le Creuset.
Perfecte rijst maken: was de basmati rijst in koud water tot het water helder is. Blijf het water verversen zolang het nog troebel is. Doe de gewassen rijst in een pot en zet je wijsvinger op de rijst. Giet koud water in de pot tot aan het eerste vingerkootje van je wijsvinger. Breng de rijst aan de kook. Zet een deksel op de pot, verminder het vuur naar medium-laag en laat de rijst 10 min garen. Zet de pot van het vuur (open het deksel niet!) en laat de rijst nog 10 min staan. Open daarna pas het deksel. Fluf de rijst met een vork.




Reacties